utazás

2020.07.18. 20:00

A zöld a szabad jelzés, a piros nem ajánlott

Nehéz helyzetben van az, aki külföldi utazást tervez, hiszen az utazási korláttal kapcsolatos helyzet hétről hétre változhat. Horvátország egyelőre közúton is, Görögország pedig repülővel elérhető.

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock

Vannak, akik mindenképpen tengerparton szeretnék tölteni a szabadságukat, nekik azonban számolniuk kell azzal, hogy a biztonsági előírások egyik pillanatról a másikra megváltozhatnak. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban egyik televíziós nyilatkozatában közölte: a kormány az országban élőkért felelős, csak másodlagos lehet azok érdeke, akik nyaralni mennek külföldre.

A jelenlegi helyzetben Kristóf Ágnes, az egyik nagy múltú szekszárdi utazási iroda vezetője ezért azt mondja, hogy két országot tud nyugodt szívvel ajánlani annak, aki külföldön vakációzna, Görögországot, amelyet kizárólag repülővel lehet elérni, és Horvátországot, ahova légi úton és a szárazföldön is el lehet jutni. Mindkettő zöld színnel jelölt ország.

Ami a buszos, autós görög utakat illeti, csak Bulgária felől lehet belépni. Július 14-én reggel hat órától 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-COVID–19-teszt bemutatása szükséges az online regisztráció mellett. Magyarországra a Szerbia felől belépő magyar állampolgároknak július 15-én nulla órától a kormány rendelkezése karanténkötelezettséget ír elő.

Egész Afrika a piros zónába tartozik, így Egyiptom is, pedig itt, valamint Törökországban éppen a napokban indult újra a turizmus. Kristóf Ágnes úgy tudja, az utazási irodákat összefogó szervezet lobbizik azért, hogy ebbe a két országba, ahol a koronavírus nem okoz gondot, korlátozás nélkül lehessen utazni. A szakember szerint még Ciprus, Málta is szóba jöhet lehetséges célpontként, ám ő úgy látja, ha a török és az egyiptomi utak elmaradnak, a görög nyaralások egy pillanat alatt elfogynak.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség adatai azt mutatják, idén jóval kevesebben választják a horvát tengerpartot nyaralásuk helyszínéül. A magyar turisták eddig 56 ezer fővel és 269 ezer vendégéjszakával képviseltették magukat déli szomszédunknál, ami a vendégszám tekintetében hetven százalékkal, a vendégéjszakákat illetően pedig hatvanhét százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Horvátország változatlanul az egyik legkedvezőbb járványügyi helyzettel rendelkező mediterrán ország. Beutazás előtt regisztrációs lapot kell kitölteni, ezt érdemes az interneten megtenni, hiszen az egy-két órás várakozás a határon épp azért van, mert a horvát hatóság minden beutazót erre kötelez.

Az utazáshoz szükséges információkat érdemes hiteles helyről, így a Konzuli Szolgálat honlapjáról beszerezni, és érdemes letölteni a Konzinfo Utazom applikációt.

Zöld, sárga, piros: színes a világ

Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és tizennégy napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző öt napban negyvennyolc óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában