VinAgora

2020.07.26. 11:30

Hatalmas siker a házigazda borvidék szereplése

Rekordszámú nevezéssel, kiváló bírálók munkájával zajlott hazánk egyetlen nemzetközi borversenye, a VinAgora Szekszárdon.

Mauthner Ilona

20190628 ,Szekszárd, A képen Vesztergombi Csaba szekszárdi borász láthatóFotó: Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

A végeredményt a napokban tették közzé, a 140 arany­éremből 29-et, vagyis az aranyak 21 százalékát, az összes éremnek pedig a 16,5 százalékát a Szekszárdi borvidék pincéi nyerték el, tájékoztatta lapunkat Vesztergombi Csaba szekszárdi borász, aki a borbírálatból és a szervezésből is kivette a részét.

A vörösborok közül a legmagasabb pontszámot a szekszárdi Mészáros Borház Ohmerops cuvée-je, a legjobb magyar merlot címet pedig a szekszárdi Takler Pincészet Primarius bora nyerte el. A legjobb kékfrankos és egyben a Rosé Champion díj címet a szintén szekszárdi Mikóczi Pincészet kékfrankos rozéja kapta. A megye borászai tehát 29 aranyat és 10 ezüstérmet nyertek, a tokaji borászokat is megelőzték, akik 25 arannyal, 8 ezüsttel a második legjobbak a hazai éremlistán.

Vesztergombi Csaba elmondta, az érmekből az is látszik, miben rejlik a Szekszárdi borvidék ereje. Az aranyérmes borok közül 12 volt cuvée, valamint ugyancsak 12 aranyérmet kaptak a cabernet savignon és franc, valamint a merlot világfajták. A Vesztergombi Pincészet egyébként két cuvée borával (Turul 2016 és Vintage 2017) is aranyat nyert.

Vesztergombi Csaba azt is elmondta, az eredeti elképzelés az volt, hogy a szokásos hegyközségi borversenyt a VinAgora előtt egy héttel rendezik meg, a két nagy esemény szinte összefonódott volna. Sajnos ebbe beleszólt a koronavírus-járvány. A szekszárdi borverseny idén el is maradt. Ennek tükrében még nagyobb szenzációnak számít, hogy a VinAgorának Szekszárd lehetett a helyszíne.

Mindezért persze többen is lobbiztak. Vesztergombi Csaba is tagja a Magyar Borakadémiának, melynek elnöke Zilai Zoltán, a VinAgora főszervezője. Még tavaly vette fel vele a kapcsolatot a szekszárdi borász. Zilai Zoltán eljött, megnézte a helyszíneket, a szállási, étkezési lehetőségeket, hiszen nagy létszámban kellett külföldi szakembert elhelyezni. Tetszett neki a kínálat, így Szekszárd zöld utat kapott. Az esemény után azt mondták a vendégek, kevés helyen fogadták őket olyan kedvesen, szeretettel, mint nálunk. Vesztergombi Csaba hangsúlyozta, sok segítséget kaptak Ács Rezső polgármestertől is.

Borítóképünkön Veszetrgombi Csaba (archív felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában