gazdaság

2020.07.07. 17:29

Támogatást kapott a BHG, munkahelyeket mentenek meg

György László államtitkár átadta Balogh Péternek, a szekszárdi BHG-ASZ Kft. cégvezetőjének kedden délután a bértámogatásról szóló okiratot. A 47,5 milliós kormányzati segítséggel 237 munkahelyet sikerült megmenteni.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

A koronavírus válság kitörésekor az volt a cél, hogy minél több munkahelyet mentsen meg a magyar kormány – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Szekszárdon. A BHG-ASZ Kft. bértámogatásról szóló okiratának átadóján kifejtette, hogy ezeket az álláshelyeket érdemes támogatni, hiszen a a társaság komoly export képességgel rendelkezik, és arra is esélyt lát, hogy új munkahelyek jöjjenek létre.

György László beszélt a három plusz egy pontos gazdaságvédelmi akciótervről. Az egyik alapvető szempont, hogy a támogatás legyen arányos, azaz csak annyit költsenek, amennyi valóban szükséges, hiszen azoknak az adóforintjairól van szó, akiken segíteni szeretnének. Szintén fontos kitétel, hogy munka és tudásalapon segélyezzenek, a harmadik pont pedig arról szól, hogy meg kell védeni a tudást, azokat a cégeket, amelyek kutatói, fejlesztői részleggel rendelkeznek. A negyedik kritérium pedig az volt, hogy a támogatás minden magyar vállalkozás számára elérhető legyen.

Balogh Péter cégvezető felidézte, hogy amikor a járvány kitörésekor látszott, hogy változik a piac, a helyzet kezelésére több elképzelés született. A dolgozókat szerették volna megtartani, így amikor megnyílt a bértámogatás lehetősége, nem volt kérdés, hogy benyújtják igényüket. Nagy kérdés azonban a hogyan tovább, hogy miként rendeződik a piac.

Horváth István, a térség országgyűlési képviselője megköszönte a kormány segítségét, és statisztikával is készült. Kiderült, hogy Szekszárdon 112 vállalkozás kapott összesen közel 200 millió forint bértámogatást, amellyel 1128 munkahelyet tartottak meg. Az egész választókerületbe 142 munkáltatóhoz 246 millió forint érkezett, a megyében 290 vállalkozás 3090 munkahelye maradt meg, amelyhez összesen 561 millió forintot kaptak a cégek.

Készülnek az új ciklusra

György László és Horváth István felhívták a figyelmet a versenyképesség növelő támogatásra is, ezzel kapcsolatban az országgyűlési képviselő a jövő hétre újabb jó hírt ígért.

Az államtitkár az átadó után előadást tartott a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fórumán. Elmondta, hogy mivel készülnek a következő uniós pályázati ciklusra és a kohéziós források felhasználására, országjáráson vannak. Begyűjtik a vállalkozók véleményét az előző évek tapasztalatairól, megkérdezik, mit vigyenek tovább a hamarosan véget érő ciklusból, illetve milyen újdonságokat remélnek.

Most úgy látszik, hogy lesznek tömegpályázatok, amelyek nem silószemléletűek, azaz nem egy-egy területhez kínálnak forrást, hanem azt igazítják a specifikus ügyekhez. Ezek egyike nagy előnye lesz a gyors, három hónapon belüli elbírálás és kiértesítés, amely után a vállalkozáson múlik, mikor jut a pénzéhez. Lesznek ugyanakkor speciális pályázatok is, illetve a fejlődés felgyorsítására irányuló kiírások.

Borítóképünkön: György László adta át Balogh Péternek az okiratot, az ünnepélyes eseményen Horváth István is részt vett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában