borverseny

2020.07.04. 07:00

VinAgora Szekszárdon, rekordszámú nevezés érkezett

Szekszárd a helyszíne a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenynek. Idén rekordmennyiségű borminta érkezett, tizenöt országból neveztek a hazai borászokon kívül.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A Babits Mihály Kulturális Központ ad otthont hazánk legrangosabb boros versenyének e hét végén. A rendezvényen részt vesz Zilahi Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Magyar Borakadémia elnökségi tagja, aki elmondta, nemzetközi feltételek szerint zajlik a borok bírálata. Százpontos a rendszer, de arra nagyon ritkán akadt példa, hogy valaki a legmagasabb pontot kapja. A gyakorlat az, hogy 84 pontnál kezdődik az ezüst, 88-nál az arany és 92-től a nagyarany minősítés. Ugyanakkor az is szabály, hogy a nevezett borok harminc százalékánál több nem kaphat díjat.

Idén hétszázhetvenöt bormintával neveztek a borászok Argentínából, Ausztráliából, Brazíliából, Uruguayból, illetve az európai „boros” országokból. Legtöbb a fehér bor (405 minta), majd a vörös (264 minta), végül a rozé (106 minta). Zilahi Zoltán kiemelte, egyre többen foglalkoznak úgynevezett habzóborral és pezsgővel is. Ebbe a kategóriába idén 62 bormintát küldtek.

Hogy mennyire nehéz kiválasztani a sok jó bor közül a legjobbat, a kérdésre a magyar szőlő- és borkultúra ügyvezetője azt mondta, ez egy szakma, számít a bor hőmérséklete, a pohár formája, a borok sorrendje. Azért is fontos, hogy a bizottságokban több országból érkezett szakemberek legyen, mert így azt a különbözőséget, ízlésvilágot képviselik, amely a különböző világrészekről érkező borok között is van. Az eredményeket pedig a világ számos országában figyelik. Eredetileg még több borbíráló érkezett volna Szekszárdra, de a koronavírus-járvány miatt csökkentették a zsűritagok számát. Több kompromisszumot kellett kötni az idén, mondta Zilahi Zoltán. Annak viszont mindenki örült, hogy Szekszárd lehetett a helyszíne a versenynek. Az itt élő borászokat, szőlőművelőket az ország egyik legdinamikusabban fejlődő vállalkozóinak tartják.

Az eredményeket július 20-án teszik majd közzé a vinagora.hu weboldalon. A szokásos VinAgora gála az idén – szintén a járvány miatt – elmarad.

Százpontos rendszerben bírálnak

Ötven borbíráló választja ki két nap alatt a hétszázhetvenöt bormintából a legjobbakat. Tíz bizottság van, egy-egy bizottságnak öt tagja van, ebből legalább három külföldi borász, sommelier, kereskedő vagy szakújságíró. Mindegyikük kapott egy laptopot, melyben a boroknak csak a nevezési száma van feltüntetve, illetve még annyi, hogy száraz, édes vagy félédes kategóriába sorolták. A borbírálók vakon kóstolnak, hiszen nem tudhatják, milyen fajta, melyik országból, borásztól származó borból van éppen a poharukban, és a laptopba írják be az általuk adott pontot. Egymás pontjait nem látják. Egy nap alatt 370-380 bort kóstolnak meg, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki minden bort megkóstol. A borkóstolásokat délelőtt tartják, állítólag akkor a legjobb az ízlelés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában