Esőmanók

2020.08.03. 20:00

Az elszigeteltség után közösségi élményt kaptak

Ötnapos tábort rendezett szegregált oktatásba járó gyerekeknek az Esőmanók Egyesület. A résztvevők négy településen is jártak, és végig állatok közelében voltak.

Foray Nándor

A koronavírus miatt bevezetett „karantén” tetézte a szegregált gyermekeknek azon problémáját, hogy nincs közösség, ahova csatlakozhatnának. A tapasztalatok szerint ráadásul a nyári táborok sem nagyon fogadják őket. Emiatt kezdeményezték a programokat, mondta el az egyesület vezetőségi tagja, Vizdár-Lőczi Gizella.

A táborban hat gyerek vett részt, mindegyikre jutott egy-egy felnőtt, hogy minden váratlan eseményt jól le tudjanak reagálni. Az érintetteknél ugyanis előfordulnak efféle mozzanatok. Kommunikációjuk sérült, van, aki tagolt beszéd helyett csak hangokat ad ki. Délutánra elfárad az idegrendszer, pánikrohamot, dühkitörést produkálhatnak. Már az első nap megesett hasonló, de a kísérő gyógypedagógus hallgatók állták a sarat.

A táborozók hétfőn Zomba-Paradicsompusztán ismerkedtek egymással, ahol például kutyaterápiában és gyerekjógában részesültek, filmet néztek. Kedden Bajára kirándultak, kisvonatra ültek. A szerda a mórágyi lovardában telt, ám ott sem csupán szép paripák, hanem kutyusok is voltak a fiatalokkal. Csütörtökön Váraljára utaztak hűtőmágnest készíteni, pénteken pedig visszatértek a kiindulási helyre, Paradicsompusztára. Vízibombával, vízipisztollyal is játszhattak, amit azért megfelelően fel kellett vezetni, nehogy megijedjenek a víztől.

Saját táboros pólót és mappát kapott valamennyi kis résztvevő. Tízóraihoz és uzsonnához egy ismert áruházlánc biztosított friss pékárukat támogatás gyanánt. Nagyrészt persze az Esőmanók Egyesület finanszírozta a tábort.

A táboroztatók azt sem felejtették el, hogy járvány van: odafigyeltek a higiéniás előírásokra is, a maszkhasználatról képkommunikáció révén tartottak felvilágosítást, és mivel ezek a gyerekek mindent megfognak, a fertőtlenítésre is nagy hangsúlyt helyeztek. A törlőkendő és a szappan hűséges útitárs volt.

Ugyanakkor szándékosan vitték őket másik gyermektábor társaságába. Jobb, ha emberek között, nem elkülönítve vannak. Vizdár-Lőczi Gizella egyesületi vezetőségi tag kellemesen csalódott, az emberek mind a pályaudvaron, mind az étteremben elfogadónak, segítőkésznek bizonyultak velük szemben. A kisvonat vezetője is kedves volt.

A következő, augusztusi tábort már kilenc, integrált oktatásban érintett gyermeknek szervezik az egyesület vezetői. Kilencükre nyolc felnőtt felügyel majd. Az integráltak tábora augusztus 10-én kezdődik, és ugyancsak ötnapos lesz. A programok majdnem ugyanazok, a játékok kicsit másmilyenek lesznek, mert ezek a gyerekek már több mindent megértenek. Ami a további terveket illeti, nyáron lehet még szülőkkel közös, családi nap is az Esőmanók, Tolna Megyei Autistákért Egyesület kivitelezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában