Almanach

2020.08.24. 11:30

Ez nem gyerekjáték: kész lett a játszóház Tolnán

Az elmúlt öt-hat év során nem volt olyan időszak, amikor ne zajlott volna valamilyen nagyberuházás Tolnán. Idén sincs másképp: a volt laktanyában hamarosan átadják a játszóházat. Az évtizedek óta várt Tolna–Fadd-Dombori kerékpárút kivitelezése pedig nemrég kezdődött meg.

Steinbach Zsolt

Fotó: Makovics Kornél

Tudható, hogy nem gyerekjáték egy több százmilliós beruházás lebonyolítása. Tolnán az elmúlt években több ilyen is akadt, a sorban az eddigi utolsó történetesen egy játszóház kialakítása volt. Gyakorlatilag elkészült ugyanis a volt laktanya területén, az egykori istállóépületből átalakított létesítmény, amely a bébikorosztálytól a fiatal felnőttekig várja majd a játszani vágyókat.

Appelshoffer Ágnes polgármester nagyon elégedett a végeredménnyel. Elmondta, hogy a beépítendő játékok már a helyükön vannak, a többi eszköz beszerzése folyamatban van. – Ha a vírushelyzet lehetővé teszi, szeptember végén birtokba vehetik a gyerekek a játszóházat – fogalmazott.

A TOP-pályázati forrásból, a sióagárdi HGT Invest Kft. által kivitelezett létesítményt a Tolnai Intézményműködtető Központtal szerződött vállalkozás fogja működtetni, üzleti alapon. Az épületben több, más-más tematikájú terem áll rendelkezésre, de például gyerekzsúrok, vagy osztálytalálkozók rendezésére alkalmas, kibérelhető helyiséget is kialakítottak.

Míg a játszóház szinte kész, egy másik nagyprojekt kivitelezése nemrég kezdődött: a Tolna–Fadd-Dombori kerékpárút egy olyan nagy jelentőségű beruházás, amelyre – nem túlzás – már évtizedek óta vár nagyon sok ember, nemcsak a tolnaiak, hanem a környező települések lakói is.

A város – a faddi önkormányzattal konzorciumban – még 2017-ben nyert el 550 millió forint TOP-pályázati támogatást a bicikliút megépítésére. A projekt megvalósítása a bürokrácia útvesztőiben le­lassult. Végül idén júliusban sikerült kiválasztani a kivitelezőt, és azóta a szerződéskötés, a munkaterület-átadás is megtörtént, valamint az út nyomvonalát is kijelölték. Az építőiparban az utóbbi években lezajlott általános drágulás miatt a pályázaton eredetileg elnyert összeg nem elég a bicikliút megépítésére. A város ezért többlettámogatási igényt nyújtott be a hiányzó 62,5 millió forintra a Pénzügyminisztériumhoz.

Jó hír, hogy nem csak kerékpárút épül Tolna és Fadd-Dombori között, hanem a – 6-os út „vöröskereszti” kereszteződésétől Tolnán és Faddon is átvezető, Dunaszentgyörgyig húzódó – 5112-es út felújítására is sor kerül hamarosan. Ezt a beruházást a Magyar Közút Zrt. végzi.

Tavasszal átadják a kerékpárutat

A 6,9 kilométeres bicikliút Tolna keleti határától indul Fadd felé, a közút jobb oldalán építendő féltöltésen. A Fadd-Dombori kereszteződés után rátér a Bartal emlékmű felé vezető földútra, majd elérve a faddi holtágat, kétfelé ágazik: Faddot a Tokaj utcánál, Domborit a Donautica Hotelnél éri el.

A két forgalmi irányú bicikliút 224 centi széles lesz. Egy pihenőt is kialakítanak, a Bartal-csatorna fahídjánál. Az épített úton kívül Tolnán és Faddon kerékpársávokat is felfestenek, körülbelül 6700 méteren.

A polgármester elmondta: jövő tavaszra kell elkészülnie a beruházásnak, de a kivitelező a lehető legtöbb munkát még idén elvégezné. Megjegyezte: a bicikliút építésénél csak annyi fát vágnak ki, amennyit feltétlenül kell.

Borítóképünkön: Appelshoffer Ágnes a játszóház egyik termében. Szeptember végén nyithat a létesítmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában