átadó

2020.08.02. 20:00

Közösségi házat teremtett az összefogás és a támogatás

A magyar történelem elképzelhetetlen lett volna a velünk élő nemzetiségek, köztük a német nemzetiség nélkül – mondta Potápi Árpád János a múlt szombaton Gyönkön. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Német Nemzetiségi Egyesület közösségi házának átadásán osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

A százhatvanöt tagú gyönki Német Nemzetiségi Egyesület 1991-ben szerveződött, ekkor még klub formájában, 1993-tól pedig már bejegyzett egyesületként végzi tevékenységeit.

– Az alapítóknak volt egy álma – mondta el köszöntőjében Kemler Imréné, a helyi Német Nemzetiségi Egyesület elnöke az épület udvarán tartott ünnepségen, melyen megjelent Szaka Gyula polgármester is. – A gyönki német hagyományokat megélni, továbbadni, a német nemzetiségi közösséget életben tartani.

Ennek a törekvésnek a legújabb eredménye a közösségi ház. Két évvel ezelőtt Galántai János Jakab nagyvonalú támogatásának köszönhetően elkezdődött az akkor még lakóház átalakítása. – Sokat pályáztunk, sokat dolgoztunk, és nagyon sok magánszemélytől is kaptunk adományt, hozzájárulást – adott tájékoztatást a megtett útról az elnök, majd bemutatta az eredményt. – Itt állunk egy helyi védelem alatt is álló egykori német lakóház udvarán. Bent van egy nyolcvan négyzetméteres közösségi termünk, egy szépen felszerelt konyhánk, két fő elszállásolására alkalmas vendégszobánk, az egykori pajta helyén egy fedett rendezvényterünk, természetesen a mai kornak megfelelően vizesblokkokkal, kiszolgáló helyiségekkel, használható padlástérrel.

 

Potápi Árpád János történelmi kitekintésű összegzésében egyebek mellett aláhúzta: a német telepeseknek köszönhető, hogy Tolna megye a 18-19. században felvirágzott. Idézte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki azt mondta, hogy a német kultúra szálai a magyar kultúra szövetébe fonódnak, s ha ezeket kihúznánk, az egész szövet esne szét. A politikus kitért arra, hogy a második világháború alatt és után 800 ezer ember került hadifogságba, és a kollektív bűnösség elve alapján elsősorban német nemzetiségűeket hurcoltak el a málenkij robotra, az itthon maradottakra pedig a kitelepítés várt. Kijelentette: az 1993-as nemzetiségi és etnikai kisebbségekről szóló törvénnyel a hazai nemzetiségek lehetőséget kaptak a településszintű kulturális autonómia kiépítésére. A német az egyetlen nemzetiség Magyarországon, amelynek képviselője van az Országgyűlésben.

Kocsis Sándorné, a Gyönki Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy a múlt életünk része. – Velünk él a jelenben, melyet formálunk és alakítunk. Ezt jelképezi ez a ház is. Krémer György, a Tolna Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének titkára arra mutatott rá: a digitalizált világban egy ilyen, élettel, tartalommal megtöltött létesítmény az elidegenedés legjobb ellenszere. Kollár Zsolt evangélikus, majd Czeilinger Antal református lelkészek áldása után Lerch Konrád, a gyönki Német Nemzetiségi Egyesület Felügyelő Bizottságának elnöke megköszönte Galántai János Jakab önzetlen támogatását, illetve az összes érintett segítő közreműködését.

A hagyományőrző sváb disznóvágástól az Édes Gyönk mézeskalács-kiállításig

Kemler Imréné azt is közölte, hogy a helyi védelem alatt álló egykori lakóház átalakítására huszonhatmillió forintot fordítottak. Potápi Árpád János a beszédében ismertette, hogy a költségekhez a Miniszterelnökség két pályázaton tízmillió forinttal járult hozzá.

– A gyönki Német Nemzetiségi Egyesület sok mindent tett, tesz az évek alatt, amire remélem joggal, de mindenképpen büszkék vagyunk – nyilatkozta Kemler Imréné. – A teljesség igénye nélkül, néhány meghatározó tevékenységet, eseményt hadd említsek. Szervezünk több településszintű és még több egyesületi rendezvényt, ilyen például a hagyományőrző sváb disznóvágás és bál, a hagyományőrző pünkösdi fesztivál, az Édes Gyönk mézeskalács-kiállítás, vagy a hagyományőrző estek, kreatív délutánok, és persze sokak egyik kedvence, a borkedvelők estje.

Emellett aktívan részt veszünk településünk testvérvárosi kapcsolatainak ápolásában itthon és a külföldön egyaránt. Rendezvényeink, eseményeink minden nemzetiséget megszólítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában