ünnep

2020.08.30. 11:30

Szekszárd díszpolgára lett Velencei István

Huszonheten kaptak díjat a Város Napja 2020 című rendezvény ünnepi közgyűlésén szombaton. Előtte rendkívüli ülés, este civil piknik volt.

Foray Nándor

Velencei István nyugalmazott tűzoltó ezredesnek, főtanácsosnak díszpolgári címet adományozott a Közgyűlés. 1978-tól 2005-ig Szekszárd Hivatásos Tűzoltósága parancsnokaként felbecsülhetetlen értékű szolgálatot tett a város tűzvédelmi helyzetének megszilárdításáért, a katasztrófahelyzetek felszámolásáért, a tűzoltó állomány folyamatos fejlesztéséért.

Korcsmár István Pro Urbe Szekszárd emlékplakettet kapott. Az Alisca Bau Zrt. vezérigazgatójaként és szakmérnökként több évtizede folytatja építőipari tevékenységét.

Sebestyén Gyula posztumusz Pro Urbe Szekszárd emlékplakettet kapott. Neve egybeforrt az Elektrolit Kft.-vel, melyet 1997-ben maga alapított.

Béres János posztumusz Pro Urbe Szekszárd emlékplakettet kapott. Városgazdasági üzemmérnök, zenész, 1994-től a Szekszárd Jazz Quartet basszusgitárosaként és a Tücsök Zenés Színpad segítőjeként évtizedekig szolgálta a város zeneművészetét és művészeti közösségeit.

Balogh Jenő Közjóért kitüntető díjat kapott. Évtizedek óta dolgozik autodidakta festőművészként. Elsősorban jótékony célú kiállításaival a világ sok részére eljutott, ahol mindenkoron szülővárosa hírnevét öregbítette.

Bacs Józsefné Közjóért kitüntető díjat kapott. Tevékeny életútja során sokat foglalkozott az elesett, fogyatékos – gyakran szülő nélküli – gyerekek, fiatalok nevelésével, tanításával, majd életének későbbi szakaszában kezdett festeni és alkotótáborokat szervezni.

Sólyomvári Nándor Közjóért kitüntető díjat kapott. Élete és tevékenysége minden téren Szekszárdhoz kötődik, a munka és a család mellett a szekszárdi férfi kosárlabdacsapat létrehozása, erősítése, majd vezetése töltötte ki mindennapjait.

Péri Gábor Közjóért kitüntető díjat kapott. Okleveles építőmérnök, egyben a Péri és Társa Kft. ügyvezetője.

Kindl Gábor Közjóért kitüntető díjat kapott. Gazdag és tartalmas életútja során akár Los Angelesben is lehetett volna helye a filmes szakmában, de szíve mindig visszahúzta szeretett hazájába.

Horváth Erika Közjóért kitüntető díjat kapott. Neve és munkája több mint negyven éve a szekszárdi kisgyermekek neveléséhez kötődik. Folyamatosan őt bízták meg a 2. Számú Óvoda szakmai vezetésével.

Parrag Ferencé Kati Hirling Ádám kitüntető díjat kapott. Több évtizedes köztisztviselői és anyakönyvi pályafutása alatt szinte nincs olyan család, aki ne került volna vele kapcsolatba az elmúlt negyven évben.

Bácsalmási László adóügyi szakember Hirling Ádám kitüntető díjat kapott. Több évtizedes hivatása alatt az önkormányzati adóztatás szinte minden területén dolgozott.

Csöndesné dr. Gonda Mária Tormay Károly kitüntető címet kapott. 1982 óta lát el házi gyermekorvosi feladatokat a városban. Hivatásának magas szintű művelője, az orvosi területen közéleti munkát is végző személy.

Dr. Kárpáti Eszter Tormay Károly kitüntető címet kapott. 1992-től dolgozik háziorvosként, munkáját széleskörű ismereteken alapulóan nagy szakértelemmel, mély empátiával végzi.

Dr. Szabó Péter Triebler Irma kitüntető címet kapott. A gyermekgyógyászatot választotta szakterületének. A 80-as évek végén őt nevezték ki a szekszárdi Gyermekotthon, közismertebb nevén az ACSI igazgatójának.

Dr. Főfai Klára Triebler Irma kitüntető címet kapott. Mintegy negyven éve végzi tisztviselői munkáját. Minden helyzetben segítő kezet nyújt a nehéz sorsú családok, szociálisan rászorult rétegek életének jobbítása érdekében.

A Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület Szekszárd javáért kitüntető címet kapott. Annak érdekében alakult, hogy összefogja Szekszárd melegkonyhás vendéglátó egységeit és megteremtse egy magas színvonalú vendéglátás feltételeit.

A Szekszárdi Alisca Borrend Egyesület Szekszárd javáért kitüntető címet kapott. 1988 óta végzi állhatatos tevékenységét a szekszárdi borvidék, a kiváló minőségű borok megismertetése érdekében.

A Horfer Serleg Kft. Szekszárd javáért kitüntető címet kapott. Szekszárd ikonikus cégei közé tartozik.

A Sebestyén Borászati és Szolgáltató Kft. Szekszárd javáért kitüntető címet kapott. Családi pincészetként jelenleg tizenhárom hektáron dolgozik a Szekszárdi borvidéken.

Horák Gábor, Szentpál Mihály, Blága Balázs, Löfli Márk, Kulcsár György és Horváth Csaba Embertársainkért, Szekszárd kitüntető címet kapott. Az Alisca Bau Zrt. munkatársai a tavaly októberi szekszárdi gázrobbanás után elévülhetetlen érdemeket szereztek a vészhelyzet elhárításában.

Dr. Józan-Jilling Mihálynak Klézli János díj a Szekszárdi Németségért nívódíjat adományozott a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat. Az elmúlt több mint huszonhat évben végzett önzetlen, áldozatos és professzionális munkájával a szekszárdi németség számára országosan és az országhatáron túl is ismertséget, elismertséget hozott.

A díjakat a polgármester, Ács Rezső, az alpolgármester, Gyurkovics János, dr. Göttlinger István aljegyző, illetve a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Farkas Pálné adta át.

Civilek buliztak együtt

Szekszárd Szülinapja 2020 elnevezésű pikniket szervezett a Szekszárd a Mi Városunk mozgalom a Vármegyeházába szombatra. Célul azt tűzték ki, hogy e különös, furcsa nyár végén közösen ünnepeljék a szeretett város születésnapját. Modell gyanánt egy francia város hasonló rendezvénye szolgált. A szekszárdi civil kezdeményezés keretében feldíszítették a Vármegyeháza belső udvarát lampionokkal. A tortát a zenés-beszélgetős est folyamán vágták fel. A résztvevők jellemzően egy tálca süteményt vagy szendvicset, bort vagy más innivalót, esetleg lampiont hoztak. Zenei aláfestésről a HuMen Brass Band, a Shisha Café Trió, a Barbária és DJ Táborfy gondoskodott. A HuMen dobosa, Sági Robi azt mondta: Zamárdiban hatalmas sikert aratott, megindító műsorukkal készültek az emberek megmozdítására. Nagyszerűnek tartja, hogy a hosszú csend után végre ismét együtt bulizhatnak a polgárok. A pop-, a rock- és a diszkófeldolgozások mellett már egy-két saját számot is játszanak.

Módosultak az okiratok

Rendkívül ülést tartott Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése szombaton délelőtt, közvetlenül az ünnepi közgyűlés előtt a Babits Mihály Kulturális Központ Remete termében. Az első és egyetlen napirendi pont a múzeum és a könyvtár alapító okiratainak módosításáról szólt. A polgármester, Ács Rezső elmondta: az elmúlt közgyűlésen ezt a témát nem tárgyalták, a hatvan napos határidő azonban augusztus végével lejár. A Közgyűlés végül egyhangúlag támogatta az alapító okiratok módosítását. A Kormányhivatal felhívása értelmében tárgyalási kötelezettsége is van a Közgyűlésnek. Ez a téma volt a 185-ös számú előterjesztés. Nyolc nem és hét igen szavazat eredményeképpen viszont nem lett napirendi pont. Dr. Göttlinger István aljegyző azt mondta: a szeptember utolsó csütörtökén esedékes rendes ülésen ismét napirendre fogják javasolni, hiszen a Kormányhivatal felhívásának eleget kell tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában