lakásotthonok ügye

2020.08.13. 14:00

Több mint egymilliárd forint úszott el forráshiány miatt

Lassan lezárulni látszik a fogyatékos embereknek épülő lakásotthonok ügye Tolnanémediben is, amelyről a községben két éve még népszavazást is tartottak. A projekt egyébként több Tolna megyei települést is érintett, forráshiány miatt azonban megvalósíthatatlanná vált.

Brunner Mónika

Forrás: MW-archívum

Úgy tűnik, végleg véget ért az a kezdeményezés, amely a belecskai fogyatékkal élőknek a helyzetét szerette volna rendezni. Ők jelenleg egy nagy parkkal övezett, egykori családi kastélyban élnek. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól lapunk részletes tájékoztatást kapott a projektről, és a jelenlegi helyzetről.

Mint a főigazgatóság írta, miután megnyerték a pályázatot, 2017. október huszonötödikével egymilliárd-hatmillió-kétszázötvenezer forint összegű támogatási szerződést kötöttek.

A projekt szakmai célkitűzése a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény Mechwart András Fogyatékosok Otthona kiváltása volt, kisebb létszámú, helyi közösségbe integrált lakhatás és közösségi alapú szolgáltatási forma kialakításával. Ennek keretében a gondozási modell helyett a rehabilitációs szemlélet erősítése, az integráció biztosítása, az önálló életvitel és döntéshozatal lehetőségének, illetve az egyéni szükségletre, rugalmasan reagáló szolgáltatási struktúrának megteremtése állt a középpontban.

A projektben tervezett egy szolgáltatóközpont/nappali ellátóintézményt és tíz lakóépületet kiviteleztek volna, amelyekben a száztizenöt ellátott részére nyújtott támogatott lakhatás és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások működtetőjének a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézményt választották.

Az intézmény nappali ellátás, házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás nyújtásával kívánta alapfeladatait bővíteni. Az étkeztetés a szekszárdi székhely, valamint a pálfai és regölyi telephelyek konyháinak közreműködésével valósult volna meg. Az igénybe vevők részére fejlesztő foglalkoztatás biztosítását is tervezték. A kivitelezést a környező önkormányzatok – Tolnanémedi, Regöly, Simontornya, Szekszárd – által ingyenesen használatba adott telkeken tervezte megvalósítani a kedvezményezett. Az építési kivitelezés első közbeszerzési eljárása sajnos eredménytelenül zárult, tekintettel arra, hogy senki sem nyújtott be ajánlatot.

A második alkalommal a beérkezett legkedvezőbb árajánlatok összege több, mint száz százalékkal meghaladta a forrás összegét. A hiányzó fedezetet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság saját költségvetése terhére nem tudta biztosítani és a további forrás­igény-kérelmét is elutasították. Mivel a projekt gerincéül szolgáló, költségvetésének közel hetvenöt százalékát kitevő építési beruházás forráshiány miatt megvalósíthatatlanná vált, így a támogatási szerződést végül felbontották.

Negyvennyolcan költöztek volna

Vígh László, Tolnanémedi polgármestere lapunknak elmondta, hogy korábban már ő is értesült a forráshiányról, hivatalos tájékoztatást azonban a mai napig nem kapott. – A település belterületén öt darab, négy lakásotthon és egy foglalkoztató műhely számára biztosított volna telket az önkormányzat, hogy be tudjanak költözni hozzánk a fogyatékkal élők. Jelenleg bérlők használják ezeket a telkeket, azzal a megállapodással, hogy ha menet közben elindul a projekt, akkor azok visszakerülnek az önkormányzathoz – mondta. Mint ismert, két éve Tolnanémediben még népszavazást is tartottak ezzel kapcsolatban, amely érvénytelen lett, ezért érvényben maradt az erről szóló önkormányzati döntés. Az akkori tervek szerint a belecskai Mechwart András Otthon fogyatékkal élő lakói közül negyvennyolcan költöztek volna a községbe.

Borítókép: Vígh László polgármester a fogyatékkal élők számára biztosított telkek előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában