megyei közgyűlés

2020.09.25. 16:00

A klímavédelem és a Sió projekt is téma volt

Kormánybiztosi bemutatkozással indult a Tolna Megyei Közgyűlés soros ülése, de napirendre került a Sió projekt, a költségvetés szokásos negyedéves felülvizsgálata, valamint a Nemzeti Klímavédelmi Szövetség alakulásához való hozzájárulás is.

Tóth Róbert

Fotó: Mártonfai Dénes

Dr. Mikes Éva a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésének felelőse, aki – mint fogalmazott – számít Tolna megye szakmai segítségére. A közgyűlés ezután költségvetést módosított, és a folyamatban lévő saját projektjeit tekintette át. Döntés született arról, hogy a megyék által létrehozandó Nemzeti Klímavédelmi Szövetségnek Tolna megye is tagja lesz.

A költségvetés szokásos negyedéves felülvizsgálata is napirendre került, amiből kiderült, hogy növekedett a megyei önkormányzat büdzséje. Az 1,492 milliárd forintos főösszeg mintegy 63 millió forinttal lett több, így 1,555 milliárdból gazdálkodik a megye. A növekedés legfőképp a támogatott TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektek okán történt, hiszen 13 új nyertes pályázat eredményezett közel 62 milliárdnyi projektmenedzsment összeget.

Az „Aktív turizmusfejlesztés szárazon és vízen” címet viseli a megye komplex turisztikai fejlesztése, a Sió projekt, melynek aktualitásairól is szó esett az ülésen. Mint az előterjesztésből kiderült, immár nyolc éve dolgoznak a program megvalósulásáért. A Sió projekt sok mindent magában foglal: vízrendezést, szabadidős és sport attrakciókat, vagy éppen turizmusfejlesztést. Összefoglalva, egy „élő vízi utat” szeretnének létrehozni, Siófoktól a Dunáig, érintve és összefogva a folyó menti településeket.

A megyei önkormányzat a Sió projekten belül négy, míg Szekszárd önkormányzata egy támogatott pályázatot tudhat magáénak. A program megvalósítására elnyert összeg meghaladja a másfél milliárd forintot. Ebből többek között öt megálló, tizenkét kiszálló – a hozzá kapcsolódó úszóművel –, foglalkoztató központ Medinán, tanösvény, komplex vízi turisztikai szolgáltató központ, kerékpárút a Völgységi patakig, kerékpáros-gyalogos híd és kerékpáros pihenő is kialakításra kerül. Fejleményként számoltak be arról, hogy sok helyen megindult az építkezés, közbeszerzési eljárást folytattak le, marketing stratégiát, valamint üzleti illetve engedélyes terveket készítettek.

A közgyűlés elfogadta a helyi identitást erősítő, 60 millió forintos projekt kapcsán készült aktuális számadást, melyben az áll: eddig 61 rendezvényt tartottak meg a tervezett 78-ból. A megye nyolc települése – Pálfa, Sárszentlőrinc, Kölesd, Medina, Harc, Sióagárd, Szedres, Tengelic – érintett a projektben. Értéktári, közösségfejlesztési, irodalmi, népzenei és képzőművészeti vonalakon kerültek megrendezésre különféle helyi programok. A sokaknak ismerős „Hónap műtárgya” akciót, vagy éppen az „Új Látás” képzőművészeti alkotótábort is e projekt keretében rendezték.

Az ország 19 megyéje készül létrehozni a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséget, melyhez a Tolna Megyei Közgyűlés is hozzájárult. A megalapításáról szóló együttműködési megállapodás megkötésére hatalmazták fel Fehérvári Tamás elnököt, aki személy szerint is szívügyének tartja a klímavédelmet. A Szövetség megalakításának oka elsősorban a környezeti fenntarthatóság érdekeinek képviselete határon innen és túl, mivel a klímaváltozás hatásai globálisan érintenek mindenkit. A megyék komolyan veszik a problémát, amire a KEHOP keretében létrehozott éghajlatváltozási platform, valamint a megyei klímairoda felállítása is bizonyíték. A tárgyalt előterjesztés hangsúlyos eleme a közös cselekvés, valamint a felelős magatartás a jövő generációk érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában