bemutató videóval

2020.09.14. 15:25

A mustgáz veszélyeire hívták fel a figyelmet

A mustgáz veszélyeire hívták fel a figyelmet a katasztrófavédelem hétfői sajtótájékoztatóján Szekszárdon, a Mészáros Borházban.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

– Évről évre visszatérő veszélyforrás, ezért nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet – mondta a házigazda borász, Mészáros Péter azon a sajtótájékoztatón, amelyet hétfőn tartottak a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében a mustgázként is emlegetett szén-dioxid kapcsán. A szakember elmondta, hogy a nagyobb borászatok jellemzően megfelelő szellőzéssel rendelkeznek, és érzékelővel is felszerelik őket, ám kisebb pincékben fontos az elővigyázatosság. Régi bevett módszer, hogy az erjedés idején egy meggyújtott gyertyával megy le a borász a pincébe úgy, hogy a láng minél közelebb legyen a földhöz. Ha elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget. A színtelen, szagtalan szén-dioxid másfélszer nehezebb az oxigénnél, kiszorítja azt a levegőből, és előbb szédülést, fáradtságérzetet okoz, majd eszméletvesztést és fulladást.

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években megyénkben öt olyan esetben kaptak riasztást a tűzoltók, ahol bizonyítottan mustgáz okozott bajt. Azt tanácsolta, hogy aki lemegy a pincébe dolgozni, feltétlenül tájékoztassa hollétéről a hozzátartozóit, hogy hosszas távollét esetén tudják, hol kell keresni. Ezzel együtt az igazgató azt is kiemelte, hogy ha fennáll a mustgázmérgezés gyanúja, jobb kerülni a hősködést, és azonnal a hivatásos szerveket kell értesíteni a 112-es segélyhívó számon, akik megfelelő szakfelszerelésben fel tudják hozni a sérültet.

[video width="640" height="480" mp4="https://www.teol.hu/wp-content/uploads/2020/09/mustgazos.mp4"][/video]

A sajtótájékoztatón jelen volt Hirtné Illés Kata, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke is, aki az önkéntesek szerepét hangsúlyozta. Mint mondta, nekik van a legnagyobb helyismeretük, ami a gyorsaság szempontjából rendkívül fontos. Hozzátette: mustgáz nemcsak a bor-, hanem a cefrekészítés során is keletkezik, ezért a pálinkafőzők is nagyon figyeljenek.

Figyelemfelhívó videó is készült

A sajtótájékoztatón Máté János, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagja a tűzoltók légzésvédelmi eszközeit mutatta be, míg a mentőszolgálat munkatársai azt, hogyan zajlik egy újraélesztés. Közben Kis-Nagy Gyula, a Szekszárdi Mentőállomás vezetője arról beszélt, hogy a saját testi épségüket nem veszélyeztethetik, egy mustgáz mérgezés esetén meg kell várniuk, hogy a tűzoltók felhozzák a sérültet.

Arra is figyelmeztetett, hogy a szén-dioxid már öt térfogat százaléknál rosszullétet okoz, az eszméletvesztés és a halál beállta között pedig csupán néhány perc telik el. Sokszor a gyertya is csak a biztonság illúzióját jelenti, mert magasabb koncentrációnál alszik ki a láng. Az elmúlt három évben tizenegy olyan riasztásuk volt, ahol feltételezhető volt a mustgázmérgezés.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy figyelemfelhívó videót is készített.

[embed]]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában