2020.09.27. 14:30
Családi marháskodás zajlott a Váraljai Ifjúsági Táborban
Forrás: Shutterstock
Szakmai-családi napot rendezett a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE) a Váraljai Ifjúsági Táborban szombaton. Hús- és borkóstoló, küllemibírálat-bemutató, kvíz és szakmai előadások várták a résztvevőket. Törzstenyészeteket ismertek el.
A „Családi marháskodás” programjának kereteiben a BHTE tagjai által tenyésztett Aberdeen Angus, Murray Grey, Hereford és Galloway szarvasmarhák húsából készített sülteket, hamburgert kínálták ebédre, amelyet borkóstolóval kötöttek egybe egy pincészetben.
Beszélgetés folyt Cey-Bert Róbert Gyula íróval, gasztronómussal. A Távol-Keleten gasztronómiai kutatóintézetet alapított. 1984-ben a Gasztronómiai Világtanács főtitkárává, Mexikóvárosban 1996-ban a Gasztronómiai Világszövetség elnökévé választották. 1996-ban Magyarországon megalapította a Cey-Bert Intézetet. A Kodolányi Főiskola tanáraként is tevékenykedett. A Nemzetközi Borakadémia és a Magyar Bor Akadémia megbecsült tagja, a Gasztronómiai Világszövetség tiszteletbeli elnöke. Feszty Árpád-életműdíjas.
Az SNP- és a DNS-vizsgálatról tartott előadást a Nébih vizsgálómérnöke, Uriné dr. Józsa Csilla. A küllemi bírálat gyakorlati jelentőségéről beszélt a BHTE Tenyésztői tanácsának tagja, Kanyar Roland. Elméleti és gyakorlati bemutatóra került sor a küllemi bírálatról.
A törzstenyészeti tanúsítványokat az egyesület azon tagjainak adták át, akik kimagasló tenyésztői munkát végeznek, jó minőségű, magas vérhányadú szarvasmarhákat tenyésztenek és megfelelnek a Tenyésztési programban meghatározott feltételeknek.
A köszöntőket a BHTE és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület ügyvezetője, Mihalecz András és a BHTE elnöke, a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetsége társelnöke, prof. dr. Stefler József mondták.
Borítóképünk illusztráció