lomtalanítás

2020.09.27. 09:30

Sokféle, de nem minden hulladékot szállítanak el

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Október hetedikén lomtalanítást tart Hőgyészen a hulladékgazdálkodást végző cég. A társaság felhívja a figyelmet arra, hogy az érvényes törvényi szabályozás értelmében csak a lakosságtól eredő lomhulladék szállítása minősül közszolgáltatásnak. A gazdálkodó szervezetek, illetve költségvetési szervek a közterületi lomtalanításban részvételre nem jogosultak. Ugyanígy nem jogosultak a közszolgáltatás körébe tartozó házhoz menő lomtalanítás igénybevételére sem.

Egyedi megrendelés alapján szükséges gondoskodniuk a lomhulladék elszállításról, kezelésről. A lomtalanítási napon olyan, a háztartásokban keletkező nagydarabos hulladékok helyezhetők ki, amelyek méretüknél fogva a hulladékgyűjtő edényben nem férnek el. Lomnak minősül minden, a szokásos életvitel során felhalmozódott, nagydarabos szilárd hulladék: bútorok, edények, szőnyegek, játék.

A feleslegessé vált lomot a forgalmat nem akadályozó módon a megjelölt napon reggel öt óráig kell az ingatlanok elé, a gyűjtőedények szokásos helye mellé helyezni. A lakosokat arra kérik, hogy a lomtalanítási napokon ne tegyenek ki elektronikai hulladékot, például hűtőt, tévét, mikrót, mosógépet. Építési hulladékot, például törmeléket, mosdókagylót, ajtót, ablaküveget. Autóbontásból származó hulladékot, valamint zöldhulladékot, kommunális, szelektív és üveghulladékot, de veszélyes anyagokat se.

A lomhulladék és a lomtalanítás során a ki nem helyezhető dolgok, – a kommunális hulladék kivételével –, lakossági mennyiségben egész évben ingyenesen leadhatóak a lakossági hulladékudvarokon. A Hőgyészi Hulladékudvar a Kalaznó felé vezető út mellett található. A részletek Máté Szabolcs polgármester Facebook oldalán találhatóak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában