köszöntés

2020.10.03. 11:30

Férje elvesztése után tért haza szülővárosába

Kilencvenedik születésnapján, az önkormányzat nevében Szabó Péter polgármester köszöntötte pénteken Somfai Károlynét.

Hanol Erzsébet

2020102_Paks_Somfai Károlyné 90 éves_Molnár Gyula_TN

Fotó: Molnár Gyula

Magdi néni 1930. október 2-án született Pakson. Szülei a Kosár utcában laktak, ott nőtt fel ő is, óvodába és iskolába az irgalmas nővérek működtette Templom téri zárdába járt – írják róla az önkormányzat közleményében. Később Budapestre költözött a család, ahol előbb Kőbányán, majd Zuglóban nyitottak – paksi borokat is forgalmazó – borkereskedést. Magdi néni emlékszik még rá, hogy az 1944-es tanév a háború miatt nem indult el ősszel, de az iskola helyett a rádión keresztül már akkor is zajlott „online” oktatás.

Somfai Károlynét Szabó Péter polgármester köszöntötte. Fotó: Molnár Gyula

Szülei őt is a vendéglátóipari pályára szánták, de Magdi néni a Salvator Leánynevelő Intézetben tett érettségije után 1949-ben a tanárképző főiskolára jelentkezett. Az államosítás következtében a szülei fővárosi vendéglőjét és házát is elvették, Budapestről ki akarták telepíteni őket, ekkor döntötték el, hogy hazajönnek Paksra, a Kossuth Lajos utcába.

Magdi néni 1953-ban szerezte meg tanári diplomáját, 1954-ben férjhez ment Somfai Károlyhoz, aki a Földművelésügyi Minisztériumban volt agárközgazdász. 1956 őszén kezdett el tanítani földrajz-biológia szakos tanárként a VII. kerületben, Erzsébetvárosban, ahol az évtizedek során három iskolában is megfordult. Szerette a tanári pályát, imádta hivatását, nem csoda, hogy egészen 70 éves koráig aktívan tanított és csak 2000-ben ment nyugdíjba.

Bár gyermekük nem született, férjével sok szép emléket gyűjtöttek együtt. Sokat utaztak bel- és külföldön egyaránt, bejárták Európát.

Amikor megözvegyült, Magdi néni úgy döntött, hazaköltözik Paksra, itt nyugszanak szülei is, ide kötik a gyermekkori emlékek.

Szabadidejében szeret olvasni, keresztrejtvényt fejteni és érdeklődve követi nyomon a nagypolitika közéleti történéseit. Egészen 87 éves koráig vezetett autót, a lakásából azonban már ritkábban mozdul ki mióta nehezen megy neki a járás. A vírushelyzet miatt most még kevésbé megy közösségbe, de televízión és főleg rádión naponta nyomon követi a világ történéseit.

Köszöntésére a szűk rokonság is összegyűlik, a mindennapokban fő támasza a keresztfia és annak felesége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában