kiskertész

2020.10.21. 07:00

Gyümölcsfák, cserjék ültetése most a feladat

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Hamarosan megkezdődik az ősszel ültetendő gyümölcsfák, bokrok, cserjék ideje. Nem árt már most érdeklődni a kertészetekben, fa-lerakatokban, hogy az adott fajtából, amit szeretnénk elültetni, tartanak-e?

De mielőtt bármilyen konkrét növény ültetéséről beszélnénk, fontos tisztázni, mi a különbség a konténeres és a szabadgyökerű kiszerelés között. Előbbi esetében a növények műanyag edénybe ültetve érkeznek az új tulajdonosuk kertjébe. Ekkor azért nem befolyásolja az ültetés idejét az aktuális évszak, mert ezek a növények már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a kert új lakója semmit sem észlel abból, hogy átkerült a konténerből a kertbe.

Pontosan ezért, ha nem fagyos a föld és van lehetőség az ásásra, akkor az év bármely napján elültethetők a téli fagyok és a nyári hőség kivételével.

A szabadgyökerű kiszerelés lényege pedig, hogy a gyökerei szabadon vannak. Pontosan ezért nagyon óvatosan kell szállítani és az ültetésnél is érdemes elővigyázatosnak lenni. Ezeknek a gyümölcsfáknak az ültetése pontosan október 20. és március 20. között, fagymentes időszakban lehetséges.

Ültetésnél – legyen szó bármelyik verzióról – minimum egyszer egy méteres, bő háromarasznyi mély ültetőgödröt érdemes ásni.

Fontos, hogy mindig ugyanolyan mélyre ültesse a növényt, mint ahogy a dézsájukban, vagy a faiskolában voltak. Az ültetést mindig kövesse alapos beöntözés, így biztosíthatjuk a facsemete számára az ideális körülményeket.

Faültetés esetén mindenképpen érdemes utána olvasni, melyik fajta milyen nagyra nő, ugyanis később okozhat problémát, ha átlóg a szomszédhoz, leárnyékolja az ablakot vagy beleakad egy villanyvezetékbe.

A sövény, a cserjék telepítésére is az ősz a legideálisabb évszak. A kiszerelések kapcsán ugyanazt szükséges figyelembe venni mint a gyümölcsfák esetében, az ültetésre azonban eltérő intelmek vonatkoznak. Egy cserje elültetéséhez ugyanis egy hatvanszor hatvan centis ültetőgödör kialakítására van szükség. Fontos odafigyelni arra, hogy ne kerüljön mélyebbre a cserje, mint ahogy a konténerben vagy a kertészetben volt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában