őszi érettségi

2020.10.16. 07:00

Hétszáztizen tesznek őszi érettségi vizsgát Tolna megyében

Nemzetiségi nyelvi- és irodalmi írásbelikkel kezdődött az idei évi őszi érettségi szezon pénteken megyénkben is, ám a gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban a tizenkettedik évfolyamosok a tavaszi vizsgaidőszakban érettségiznek. A megyei oktatási intézményekben így leginkább hétfőtől kezdődnek a vizsgák.

Brunner Mónika

20200527 Békéscsaba Szakmai írásbeli vizsga a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumban. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: MW

Az Oktatási Hivatal arról tájékoztatta lapunkat, hogy megyénkben tizenöt telephelyen hétszáztízen vizsgáznak, a lebonyolításban tizenhat vizsgabizottság működik közre.

Középszinten hétszázhuszonkilenc, emelt szinten százhetvennégy vizsgát tesznek majd a tolna megyei érettségizők, középszinten tizennyolc, emelt szinten tizenhárom vizsgatárgyból. A honlapjukon közzétették, a vizsgaszervezés során alkalmazandó biztonsági intézkedésekről szóló ajánlást: a vizsgázók számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább másfél méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb tíz fő tartózkodhat. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, továbbá a vizsgázóknak ajánlott a maszk viselése. Emellett az operatív törzs döntése alapján valamennyi felügyelő és javítópedagógus számára védőkesztyű biztosított a dolgozatok biztonságos kezeléséhez.

Őszi érettségi tematika

Írásbeli érettségik emelt- és középszinten, október

Időpont

Tantárgy

19.

Magyar nyelv és irodalom, földrajz

20.

Matematika

21.

Történelem

22.

Angol nyelv

27.

Német nyelv

28.

Informatika

29.

Biológia

30.

Fizika

Szóbeli érettségi

Emelt szint

november 12–16

Középszint

november 23–27

Forrás: EMMI

Mint ismert, az írásbeli vizsgák utolsó napja október harmincadika. Az emelt szintű szóbeli vizsgák november tizenkettő és tizenhat, a középszintű szóbeli november huszonhárom és huszonhét között lesznek. Ezzel le is zárul a vizsgaidőszak.

I. Béla gimnázium, Szekszárd

Ahogy az ország sok más intézményében, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola gimnazista diákjai számára is október tizenkilencedikén kezdődik az őszi érettségi a magyar nyelv és irodalom, és még aznap délután az emelt szintű földrajz írásbeli vizsgákkal. A következő napokon a matematika-, történelemvizsgákon vesznek részt, majd az angol előrehozott érettségin közép és emelt szinten.

– Ötvenkét tanulónk tesz előrehozott érettségi vizsgát. A szabályok alapján termenként legfeljebb tízen vizsgáznak, egymástól a megfelelő távolságban elhelyezett padokban, maszkokat, kesztyűket viselve, amelyekről maguk gondoskodnak. A beléptetési rendszerünk mostanra már kialakult, a felügyelő tanárok számára maszk, kesztyű biztosított, a fertőtlenítőszerek rendelkezésre állnak – mondta lapunknak Hajós Éva intézményvezető.

Hozzátette: a szekszárdi I. Béla gimnázium a tizennégy közül az egyik oktatási intézmény, amely középszintű érettségi vizsgákat szervez. A megyei kormányhivatal is megbízott iskolákat, hogy szervezze meg az emelt szintű írásbeli vizsgákat: az I. Béla gimnáziumon kívül, a Szekszárdi Garay János Gimnázium és a Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium szakgimnáziuma. A szóbeli vizsgáknak a szekszárdi két gimnázium ad otthont.

Energetikai technikum, Paks

Csanádi Zoltán, az Energetikai Technikum és Kollégium (ESZI) paksi oktatási intézmény igazgatója lapunknak ismertette: tizenkét vizsgázójuk összesen hat tantárgyból tesz középszintű érettségi vizsgát. Magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelem tantárgyak mindegyikéből egy fő, angol nyelvből két fő, német nyelvből öt fő, automatikai és elektronikai ismeretekből két fő. Angol nyelvű emelt szintű vizsgára a 12. évfolyamból öten, német nyelvű emelt szintű vizsgára ugyanebből az évfolyamból egy fő, valamint a 13. évfolyamból egy fő emelt szintű informatika vizsgára jelentkezett. Ezekhez a vizsgákhoz a diákoknak Szekszárdra kell utazniuk. Október tizenkilencedikén a magyar nyelv és irodalom, másnap a matematika, az azt követő napokban pedig a történelem, majd az angol nyelv érettségi vizsgákra kerül sor. Az automatikai és elektronikai ismeretek vizsgáját október huszonhatodikán, a német nyelv vizsgáját huszonhetedikén tartják.

– A vizsgázók, mivel naponta járnak intézményünkbe, mostanra már ismerik és betartják a járványveszély miatt hozott szabályokat – tette hozzá Csanádi Zoltán igazgató.

Arany János Gimnázium, Bonyhád

A Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Arany János Gimnáziuma arról tájékoztatta lapunkat, hogy az intézményükben az idén senkinek nem kellett javító vizsgát tennie, valamint a diákok nem jelentkeztek előre hozott érettségire. Májusban mindenki sikeresen leérettségizett, és megkapta a bizonyítványát.

Itt tartanak őszi érettségi vizsgákat nálunk

Bátaszéki II. Géza Gimnázium; Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola; Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium; Tolna Megyei SZC Esterházy Miklós Szakképző Iskola és Kollégium; Dunaföldvári Magyar László Gimnázium; Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Tolnai Lajos Gimnáziumi és Kollégiumi Tagintézménye; Energetikai Technikum és Kollégium; Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium; Paksi Vak Bottyán Gimnázium; Szekszárdi Garay János Gimnázium; Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola; Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium; Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda; Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában