vadászat

2020.10.16. 17:30

Kevesebb lett a bérvadászat, megváltoztak a körülmények

A nyár elején még abban bíztak a vadászok a megyében, hogy októberre, a bikaszezonra újból jönnek majd a külföldi bérvadászok. Sajnos nem így lett. Ha nem is állt le olyan mértékben az ország a járvány miatt, mint tavasszal, a megszokott rend nem állt helyre. Az új helyzetben alkalmazkodniuk kell a vadásztársaságoknak is a körülményekhez.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

 

Hónapok óta nem jönnek a külföldi bérvadászok Tolnába a járványhelyzet miatt. Ez jelentős bevételkiesést jelent valamennyi megyei vadásztársaságnak, ugyanakkor az éves kiadások száma, összege jelentősen nem csökkent.

A bátaszéki Keskenyi Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke, Fiegler János elmondta, a „keskenyi” elnevezés egy Pörböly környéki földterület neve, ezt vette fel társaságuk.

– Ötvennégy tagunk van, és 5800 hektárt használhatunk, mely több száz földtulajdonos területe – mondta Molnár István. Aki vadászni szeretett volna a földtulajdonosok közül, azokat mind felvettük tagnak. Az elmúlt három évben 48 új lest csináltunk, és etetőket helyeztünk ki, hogy minél kevesebb legyen a gazdálkodók kára. A földtulajdonosokkal jó a kapcsolatunk, tiszteletben tartjuk a másik tulajdonát, nem fordulhat elő, hogy átautózunk bárki elvetett földjén, hiszen a vadászaink többsége maga is gazdálkodó – tette hozzá az elnök.

– Szerencsére a mi vadásztársaságunkat nem érinti érzékenyen a külföldi bérvadászok elmaradása. A vadgazdálkodásunknak ugyanis más a struktúrája, nem a nagyvadak jellemzik a vadászatot. Nálunk őzbakra, vaddisznóra, nyúlra, fácánra lehet vadászni. Ebből adódóan elenyésző a külföldi bérvadászat – mondta Fiegler János.

Vannak olyan vadásztársaságok, ahol valóban nagy gond ez, hiszen a vadgazdálkodásuk teljes mértékben a – mondjuk évi 15 gímszarvas kilövésével – külföldi bérvadászatra alapul, viszont náluk nincs tagdíj.

– Mi igyekeztünk olyan rendszert kialakítani, amely átsegíti a társaságot és a tagokat az átmeneti nehézségeken. Például idén a tagjainknak engedélyeztük az őzbakok kilövését, jövőre viszont erre egyáltalán nem lesz lehetőségük, mert belföldi bérvadászoknak ajánljuk fel. Tartalékot is képeztünk, így nem vagyunk nehéz helyzetben. Próbálunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez – mondta az elnök. A belföldi bérvadászoknak eladtak tíz lehetőséget vaddisznó, illetve tarvad (nem trófeás vad nőnemű egyede) kilövésére. Természetesen addig a keretig, amit a vadászati hatóság előírt.

– November, december környékén szoktuk megrendezni a társas vadászatot, fácánra, nyúlra lőhetnek ilyenkor a vadászok. Nagyobb társaság jön össze, hiszen szükség van hajtókra is, és barátok, családtagok is eljönnek az esemény utáni vacsorára. Idén ennek a rendezése került veszélybe, hiszen a járvány miatt a közös vacsora, biztosan elmarad – zárta Fieg­ler János.

A megye több vadásztársaságánál azonban várhatóan igen érzékeny veszteséget okoz a koronavírus-járvány okozta helyzet. Kompenzálásra nincs túl sok lehetőség, állítják a vadásztársaságok vezetői. Rövid távon a belföldi bérvadászati árjegyzékek újragondolása, és ezáltal a belföldi fizetőképes vendégek intenzívebb bevonása a vadásztatásba, továbbá a vadásztársasági tagok tagi költségeinek emelése, vagy új társasági tagok felvétele enyhítheti a károkat. Ahol nincs a költségvetésben tartalék, ott komolyabb problémákkal fognak szembenézni a társaságok.

A vadkárokat fizetni kell

A vadásztársaságok bevétele csökkent, ugyanakkor a vadkárt fizetniük kell. A vad túlszaporodása miatt az utóbbi két évtizedben szinte folyamatosan növekedett a térített vadkár, ez tavaly országosan megközelítette a 2,6 milliárd forintot. Ennek negyede egyetlen megyében, Somogyban realizálódott, ezt Zala, Baranya, majd Tolna megye követte. A vadkár kérdéskörét a 2015-ös vadászati törvény új alapokra helyezte. Az ágazati szereplőknek kiemelt figyelmet kell fordítani a vadkárok korrekt felmérésére és kezelésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában