Uzdi Diákok Baráti Társasága

2020.10.13. 15:30

Közösségük a falu életének fontos része lett

Foray Nándor

Forrás: Archív

Fotó: Beküldött fotó

Több éve, hogy a Sárszentlőrinchez tartozó uzdi falurészben gyermekkorukat élt és ott iskolába járt, ma már többségükben nyugdíjas korú egykori diákok létrehozták az Uzdi Diákok Baráti Társaságát annak érdekében, hogy közösséget építsenek és önkéntes munkával értéket teremtsenek.

Az elmúlt évek igazolták döntésük helyességét. Közösségük a falu életének meghatározója lett. A hajdani óvoda és iskola területét folyamatosan rendben tartják, az iskola parkjában több száz évelő növényt és fát telepítettek és gondoznak. Évente az iskolás gyermekek részére diáktábort, a falunak búcsút és falunapot szerveznek. Vállalták, hogy valamikori igazgató-tanítójuk értékes helytörténeti gyűjteményét a Wosinsky Mór Megyei Múzeum szakmai felügyeletével rendezik, állagmegőrző kezelését elvégzik és szorgalmazzák, hogy állandó kiállításként a Renkecz József Helytörténeti Gyűjtemény mielőbb látogatható legyen.

Elkezdték hajdanvolt iskolájuk parkjának bekerítését, közel száz méter kerítés épült meg. Környezetgazdagító munkájuk során kiemelt figyelmet fordítottak a madárvilág védelmére, evégett sok madárodút készítettek és helyeztek ki. Eredményeként ismét madárcsicsergéstől hangos az ősfákat is magában foglaló több mint egyhektáros terület.

A diáktársaság sikeres tevékenysége alapozta meg a Sárszentlőrinc-Uzdért Egyesület létrehozását, amelyet a köz érdekében végzett munkája elismeréseként Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2019-ben „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete – Különdíj” elismerésben részesített.

Borítóképünk archív felvétel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában