elismerés

2020.10.26. 07:00

Mayer Mihály és Tamás Menyhért díszpolgárok lettek

Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök és Tamás Menyhért író, műfordító dísz­polgári címet kapott Kisdorogon. Az elismeréseket csütörtökön adták át a településen.

Rónai Gábor

Díszpolgári címeket adtak át Kisdorogon, Rónai Gábor, Tolnai Népújság

Fotó: Rónai Gábor

Mint arról korábban már hírt adtunk, Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspöknek és Tamás Menyhért író, műfordítónak is díszpolgári címet adományozott Kisdorog község önkormányzata. A díjakat a kitüntetettek méltatása után Klein Mihály polgármester és a képviselő-testület nevében Kun-Szabó Imréné adta át a csütörtöki ünnepségen. A településnek így már három díszpolgára van, elsőként dr. Borcsek László, a falu háziorvosa kapta meg az elismerést 2015-ben.

„Kivételes napra gyűltünk össze, csak azt sajnálom, hogy a vírushelyzet miatt nem a lakossággal közösen ünnepelhetünk. Keveseknek adatik meg, hogy egy kisebb közösség díszpolgári címet adományozzon számukra. Ez a cím egy erkölcsi elismerés, amely a község lakosságának tiszteletét és háláját fejezi ki” – vezette fel beszédét Klein Mihály polgármester.

A településvezető hangsúlyozta, hogy a díszpolgári címet 2014-ben alapították, s a cím annak a magyar állampolgárnak adományozható, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, vagy egész életművével községében, országosan vagy nemzetközileg olyan elismerést szerzett, ami hozzájárult települése jó hírnevének öregbítéséhez, illetve példamutató emberi magatartása miatt amúgy is köztiszteletben áll.

Mayer Mihály 1941-ben született Kisdorogon. Általános iskolai tanulmányait helyben, a középiskolát Bonyhádon végezte, teológiát Győrben tanult. Pappá 1964-ben szentelték fel, káplánként Simontornyán, Pincehelyen, Tamásiban, Dunaföldváron szolgált, 1985-ben nevezték ki a szekszárdi belvárosi plébánia élére. II. János Pál pápa 1988-ban nevezte ki segédpüspökké, Cserháti József nyugállományba vonulása után, 1989-ben lett a Pécsi Egyházmegye püspöke. Dunaföldvár és Pécs után most már Kisdorog díszpolgára. Bezerédj-díjas, megkapta Pécs Város Millenniumi díját és a Tüke-díjat. Kétezer-tizenegy óta nyugállományú püspök, amelyet XVI. Benedek pápa fogadott el. Püspöki jelmondata: Gaudium nostrum dominus, azaz az Úr a mi örömünk.

Tamás Menyhért 1940-ben született Hadikfalván. Az általános iskolát Kisdorogon, a középiskolát Bonyhádon végezte, majd Budapesten, a MÚOSZ iskolájában tanult. Főszerkesztő-helyettes volt a Népszavánál, tagja volt a Magyar Rádió felügyelőbizottságának, 2010 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia tagja 2002 óta. Író, költő, műfordító, versek, regények, kisregények, rádiódrámák fűződnek a nevéhez. Megkapta a Babits-emlékplakettet, a József Attila-díjat, az Arany János-díjat, a SZOT-díjat, átvehette a Balassi Bálint-emlékkardot és 2019-ben a Kossuth-díjat. Beszédében azt mondta, ha nem vesszük észre, kihullik a kezünkből a világ.

Borítóképen balról jobbra: Kun-Szabó Imréné, Mayer Mihály, Tamás Menyhért, dr. Borcsek László és Klein Mihály polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában