permetezés

2020.10.09. 09:30

Műszaki vizsga kell a permetezőgéphez

Mauthner Ilona

Tractor spraying wheat field with sprayer, pesticides and herbicides

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Több ezer gazdálkodót érint a megyében az a rendelkezés, miszerint az idei év január 1-jétől már csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező vagy műszaki vizsgára bejelentett permetezőgépekkel lehet növényvédelmi munkát végezni. A kötelezettségre a kölcsönös megfeleltetés rendszerben érintett gazdáknak kiemelten ügyelniük kell, mivel a mulasztás esetükben akár az agrártámogatások csökkenésével is járhat.

Ennek ellenére a vártnál lassabban és jóval alacsonyabb számban jelentkeztek a gazdák műszaki felülvizsgálatra, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyomatékosan felhívja a növényvédelmi géptulajdonosok figyelmét, hogy „nem megfelelt” vizsgaeredménnyel, vagy érvényes vizsgaidőpont hiányában a növényvédelmi gépek nem használhatóak. Ezekben az esetekben a szakemberek a hatósági eljárás megindítása mellett a növényvédelmi gépek használatát is leállíttatják. Ez nagy gondot jelenthet a szőlőtermelőknek és a szántóföldi növényt termelőknek is.

A hatóság idén még nem kezdeményez eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett műszaki felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés, illetve a rendkívüli körülmények miatt még nem került sorra.

A Nébih felhívja a termelők figyelmét arra is, hogy azon gépek esetében, amelyek 2019 előtt már átestek felülvizsgálaton, a hatóság elfogadja a vizsgáló állomás által korábban kibocsátott tanúsítványt, amennyiben az három évnél nem régebbi.

A felülvizsgálatot végző állomások folyamatosan frissülő listája a Nébih honlapján elérhető. Eddig Tolna és a környező megyékben öt olyan állomást találtunk, ahová a megyei gazdálkodók bejelentkezhetnek a permetezőgépeikkel.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában