Beszélgetés

2020.10.22. 17:30

Nemzetünk jövőjéről 1956 szellemiségében

Szabó Anett kedd este ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal beszélgetett a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) kihelyezett rendezvényén, a Tinódi Ház színpadán.

Varga Szilvia

Fotó: A szerző felvétele

Futó Péter, a szervezet helyi elnöke hívta meg a vendégeket. A korábban már Dombóváron vendégeskedő szóvivővel több aktuálpolitikai kérdést is körbejártak. Elsőként a szerencsi választás kapcsán latolgatták a 2022-es választás esélyeit, és kitértek a fővárosi 2019-es önkormányzati választás veszteségeire is. A főpolgármester viselkedésének elemzése során több párhuzamra is ráismert a hallgatóság Dombóvár vonatkozásában. Jellemzően felismerhető „baloldali fejlesztési mód” az, hogy elkezdenek egy beruházást, és majd valaki befejezi.

Az est folyamán szóba került az amerikai választások vonatkozásában, hogy mit veszíthettünk volna 2016-ban, és mit veszíthetünk 2022-ben. Ifjabb Lomnici Zoltán így foglalta össze az október 23-i évfordulóhoz közeledve: „Az 1956. októberi láng tovább vivőiként kötelességünk utolsó vérünkig az örökségünket ápolva, mindent megtenni azért, hogy Kádár későbbi leszármazottai ne kerülhessenek újra hatalomra. Gyakorlatilag a történelem ismétli önmagát. Ugyanazokkal állunk most szemben.”

A vendégelőadó nemzeti ünnepünk előestéjén így fogalmazott: „Kádárék úgy számoltak 1956-ban, hogy lesz egy fajta provokáció, amelynek mentén utcára hívják az embereket, és a leszámolás után meg tudják szilárdítani a kommunizmust Magyarországon. Azonban nem számoltak azzal, hogy nem kis tüntetések, hanem óriási népfelkelés lesz a következménye a provokációnak. Rendkívül erős és büszke nép vagyunk” – folytatta ifj. Lomnici Zoltán, aki szerint Orbán Viktor nagyon zseniálisan ismerte fel, hogy az ’56-os szellemiséget akkor tudjuk továbbvinni, hogyha újjáépíti a nemzeti büszkeséget. A függetlenségi harcban nagyon nehéz még egy olyan népet találni, aki először az osztrák-orosz, utána a nyíltan a szovjet erőkkel, egyértelműen túlerővel szemben ilyen nyíltan ki mertek volna állni.

Dombóváron a Tinódi Házban Kisfaludy Zsófia a Soproni Petőfi Színház színművésze tette színesebbé a CÖF dombóvári szervezetének rendezvényét.

Borítókép: Szabó Anett beszélgetett Lomnici Zoltánnal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában