Szekszárdi Hulladékkommandó

2020.10.29. 18:10

Számtalan illegális hulladéklerakóra bukkantak

A Szekszárdi Hulladékkommandó vezetője, Baltavári István sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a Polgármesteri Hivatal Polgármesteri tárgyalójában az illegális hulladéklerakók felszámolásának fontosságáról.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Gyurkovics János alpolgármester mutatta be a sajtótájékoztatón az idén alapított civil szerveződés vezetőjét. Elmondta, a Belügyminisztérium illegális hulladéklerakók felszámolására pályázati kiírást tett közzé a települési önkormányzatok részére. Szekszárd önkormányzata, mint megyei jogú város, legfeljebb húszmillió forint összegű támogatást igényelhet a hulladék elszállításának és kezelésének költségeire. Ezen felül az elszállításra és kezelésre kapott támogatás legfeljebb harmincöt százalékát, hétmillió forintot lehet a hulladék összegyűjtésére fordítani. Egymillió forint támogatás igényelhető a projekt adminisztrációjára, koordinációjára és a projektmenedzsmentre. Összességében a megigényelhető maximális támogatási összeg huszonnyolc millió forint. A Polgármesteri Hivatal, illetve a hulladékkommandó nyilvántartásában már számtalan illegális hulladéklerakót rögzítettek a város területén.

Baltavári István elmondta, még a pályázati kiírás ismerete előtt eldöntötték: lépéseket tesznek. Adatokat gyűjtöttek, készítettek egy digitális térképet, amelyen feltüntették az illegális hulladéklerakókat.

– Jelenleg nyolcvan illegális lerakó található vegyesen önkormányzati területen, illetve jelentős számban magánterületeken. A hulladékkezelés folyamatát senki nem fogja össze. Szeretnénk elérni, hogy a megyeszékhelyen zajló általános- és középiskolai oktatásba kerüljön be egy oktató tananyag a szekszárdi hulladékgazdálkodással kapcsolatban. A szabályzatok összefoglalását, a hulladékudvarok működését is összefogjuk, ehhez felmérést, szekszárdi helyzetelemzést készítünk – mondta Baltavári István ügyvezető.

Borítókép: Baltavári István és Gyurkovics János a sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában