felújítás

2020.10.16. 15:30

Távol tartja a galambokat a védelmi rendszer

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Drótakadály a leszállópályákon. Ez a galambvédelem. Pontosabban a galambok elleni védelem, a galambriasztás, a középületeknél. A környezetvédők tiltakoznak. Mások esztétikai szempontokra hivatkoznak, mondván hogy elég snassz egy ürülékkel teli turistalátványosság, vagy a polgármesteri hivatalból, a templomból kijövő, lepottyantott menyasszony.

Van mechanikus és elektromos védelmirendszer-változat. Ez utóbbit alkalmazták a tolnai katolikus templomnál. Tíz éve szerelték fel, de, ha egy-egy szakasz tönkrement, az egész működésképtelenné vált. Itt-ott elengedett a ragasztás – az időjárás viszontagságai közepette –, s nem éppen közlekedésbarát dróttüske-darabok potyogtak a közeli műútra.

Most egy szekszárdi vállalkozó, Papes Csaba végzi a javítást. Az elektromos helyett mechanikus rendszer védi a jövőben a tolnai templomot a hívatlan madaraktól. A szakember azt mondja: mindkettőnek megvan a maga előnye, a mechanikusé az, hogy nem igényel gyakori karbantartást. Az anyagok korszerűek, a ragasztó időjárásálló, a szobrokat háló védi.

Borítókép: Papes Csaba végzi a munkát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában