évforduló

2020.10.10. 11:30

Tíz éve nyílt meg Bátán a Fekete Gólya Ház

Nyolc évig tartó, komoly munka árán éppen tíz éve nyílt meg az interaktív, játékos múzeum, a Fekete Gólya Ház Bátán.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött fotó

Nyolc évig tartó előkészítő munka, számos pályázat, magánszemélyek, cégek, vállalatok, önkormányzatok támogatásával, az adó felajánlott egy százalékával, a Bátáért Egyesület tagjainak, elnökségének óriási erőfeszítésével 2010. szeptember 24-én megnyílt a Fekete Gólya Ház Bátán, az egykori református iskola műemléképületében.

– Igaz, fűtés még nem volt – emlékezett vissza a hőskorra Viliminé dr. Kápolnás Mária, a Bátáért Egyesület elnöke. – De a csapat lelkesedése, munkája nyomán élettel telt meg a ház. Az állandó kiállítás bemutatása mellett rengeteg programot, időszaki kiállításokat, vándorkiállítást, óriás társasjátékot készítettünk – mondta az elnök.

Az interaktív, játékos múzeum bepillantást nyújt a Gemenci erdő állat- és növényvilágába, a fekete gólyák elvezetik a látogatókat Afrika titokzatos tájaira is.

A tárlatvezetések mellett érdekes játékok, kézműves foglalkozások várják a gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Hét éve újabb pályázatok segítségével elkészült a fűtés és külső vakolás, a kerítés. Négy évvel később az állandó kiállítás afrikai része megújult, saját tulajdonú tárgyakkal gyarapodott.

A fekete gólyák életével, kutatásával, vándorlásával foglalkozó új információk is helyet kaptak a Gemenc teremben.

– Tavaly a belső falakat újrafestettük, bővítettük a játékos elemeket, múzeumi boltunk kínálatát – ismertette az újabb eredményeket az elnök. – Az idei esztendő intézményünk működésében szintén nagy nehézséget okozott, de reméljük, ezt az időszakot is átvészeljük – fűzte tovább gondolatait az egyesületvezető. Majd hozzátette: – Működésünk feltétele volt és valószínűleg marad, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumon keresztül tudunk munkatársat foglalkoztatni. Az elmúlt tíz évben tizenkétezernél több látogatónk volt, visszatérő vendégeink a bátai iskolások és óvodások, de az ország minden részéből felkeresnek bennünket az érdeklődők, akik nagyon jól érzik magukat nálunk – tájékoztatott tapasztalatairól Viliminé dr. Kápolnás Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában