ereklye

2020.11.02. 17:30

A legértékesebb az öt aranyforint a pénzérmék közül

Tavasszal kamarakiállításon is megtekinthető lesz a Simontornya belterületén szeptemberben talált, török hódoltság kezdetén elrejtett éremlelet. A kis füles korsó körülbelül 1625 érmét tartalmazott.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Az az öt aranyforint a legértékesebb a nemrégiben Simontornyán megtalált érmék közül, amelyből kettő Hunyadi Mátyás (1458-1490), három Szapolyai János (1526-1540) nevéhez köthető. A negyven osztrák és német területről származó ezüstveret passaui és salzburgi batzen, illetve krajcár, mellette száz török akcse rejlett. A magyar királyi ezüstérme összesen majdnem ezerötszáz darabot tesz ki, ezek többségükben Hunyadi Mátyás, II. Ulászló (1490-1516), II. Lajos (1516-1526) és I. Ferdinánd (1526-1564) ezüstdénárjai. Néhány kisebb értékű hazai ezüst obolus is a lelet részét képezi. Az érmék társaságában egy borostyánból készült gyöngy is volt.

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója, Ódor János Gábor hétfőn azt nyilatkozta: az ezüst érmék restaurálása rendben zajlik, eddig mintegy harmaduk tisztult meg. Darabszáma a leletnek érdemben nem változott, ahogyan a kincs utolsó ismert évszáma továbbra is 1542, tehát ezt követően rejtették el a török hódoltság kezdetén. Simontornyáról ez az első ismert, múzeumba jutott középkori pénzlelet.

– A találókkal-bejelentőkkel egyeztetve jutottunk arra az álláspontra, hogy a pontos lelőkörülményeket és a bejelentők személyét egyelőre nem fedjük fel. Tesszük ezt azért, mert becsületes, jogkövető állampolgárként jutalomra jogosultak. Ehhez a már restaurált, meghatározott lelet listája és a Magyar Nemzeti Múzeum értékbecslése alapján lehet fordulni az Emberi Erőforrások Minisztériumához a hatályos jogszabály szerint. Ezt az utat végigjárjuk, és a jutalom átadásakor meg lehet majd tudni minden homályban maradt részletet. Addig marad a közleményben megfogalmazott helymeghatározás. Simontornya belterülete, a középkori vár közelében lévő településtől több száz méterre, egy gyaníthatóan középkori eredetű út mellől került elő az edény.

A múzeumigazgató hozzátette: utoljára 1991-ben, Nagyszékelyről jutott be a megyei múzeumba dénárlelet, amely több mint háromezer darabot számlált. Ennek elrejtési ideje 1557 lehetett, és ez is tartalmazott török akcsékat. Egyébként megyénkből eddig mintegy ötven középkori pénzlelet ismert, legnagyobb darabszámú az ozorai várban talált első, amely több mint tizennégyezer darabos volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában