bekerítették a parkot

2020.11.05. 14:00

A munkavégzés napjai alatt a közösség tovább erősödött

Öregdiákok kerítették be az egykori uzdi iskola parkját. A közösség évek óta dolgozik a terület szépítésén.

Munkatársunktól

Forrás: Beküldött fotó

A Sárszentlőrinchez tartozó uzdi falurész egykori diákjai évek óta azon szorgoskodnak, hogy volt iskolájuk parkjának területét különböző fákkal, cserjékkel és évelő növényzettel gazdagítsák. A korábbi iskola ma már Ifjúsági Szállóként működik. A hozzá tartozó parkban az egykori – ma már nyugdíjas korú – diákok sikeresen és évenként szervezik az elszármazottak találkozóját, a gyermekek nyári táboroztatását, a búcsú és falunapot és a különböző közösségerősítő, értékteremtő akciókat. A falu szélén lévő park és épület védelmét szolgáló kerítés évtizedekkel ezelőtt elhasználódott.

Mint arról Farkasfalvi József beszámolt, az épületegyüttes, az ültetett növényzet és az ott tartandó rendezvények védelme, biztonsága érdekében az egykori diákok által létrehozott Sárszentlőrinc-Uzdért Egyesület és az Uzdi Diákok Baráti Társasága elhatározta, hogy bekerítik a területet. A kerítés építéshez szükséges anyagok beszerzéséhez szükséges forrást pályázatokkal tudták előteremteni. A támogatók által biztosított összegek a vírusjárvány első szakaszának idején, lehetővé tették, hogy a szükséges anyagokat beszerezzék.

A munka összefogását, koordinálását Schwartz István, egyesületük alelnöke, az előkészítés, szervezés feladatait Bábel Ferenc és Vámosi József, a társaságok tagjai látták el, akik egyben a helyi önkormányzat képviselői. Hosszas és alapos előkészítő munkát követően a kerítésépítés június közepén elkezdődött, és további akciónapokat követően október végére befejeződött. A 150 betonoszlopon elhelyezett 400 méter kerítés, valamint a két nagy és egy kiskapu megépítése köszönhető annak a több mint hatvan önkéntesnek, akik korukat meghaladva, példamutatóan, ismét maradandó értéket hoztak létre gyermekkoruk egykori falujában.

Az önkéntes munkavégzések napjai alatt a közösség tovább erősödött. A kerítés építés befejező napján résztvevő több mint húsz fő, köztük Sátor Géza (az egykori diák), polgármester, egy jó hangulatú közösségi értékteremtés részesei lehettek. A nap befejező részeként jóízűen fogyasztották el Vámosiné Prieger Mária által készített gulyáslevest, kiegészítve azt a különféle finom házi süteményekkel.

Borítókép: Az önkéntes csapat már évek óta azon dolgozik, hogy megszépülhessen egykori iskolájuk udvara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában