Pécsi Egyházmegye

2020.11.20. 17:02

Az új püspök szerint a plébániai közösségeké a jövő

Több, mint egy év elteltével ismét van püspöke a Pécsi egyházmegyének. A főpásztori teendőket, ebben az átmeneti időben a korábbi püspök, az immár veszprémi érsekként tevékenykedő Udvardy György látta el. A Ferenc pápa által kinevezett új egyházmegyei vezető, Felföldi László, Nyíregyházáról kerül ide.

Wessely Gábor

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye

‒ Még ugye nem iktatták be, mint püspököt, csak kinevezték?

‒ Igen – mondja Felföldi László, aki csütörtökön látogatott először leendő szolgálati helyére, Pécsre. ‒ A beiktatásra, a szentelésre várhatóan januárban kerül sor a pécsi székesegyházban.

‒ Addig mi a státusza, mi a feladata?

‒ Nyíregyházi plébános maradok továbbra is.

‒ Ha ideköltözik, mi lesz az első dolga?

‒ Munkatársakkal, papokkal, hitoktatókkal találkozni, az oktatási intézményeket meglátogatni, megismerni. Fontos a katolikus óvodákban, iskolákban folyó nevelés, de legalább ilyen fontosak a plébániai közösségek. Néhány család összejön, együtt gondolkodnak, imádkoznak, kirándulnak, erősítik egymást; ez a jövő.

‒ A hívő közösségek egyre kisebbek, és nagy a paphiány…

‒ Sajnos ez az ország egészére jellemző. Hogy a Pécsi egyházmegyében konkrétan mi a helyzet, mennyire aggasztó a paphiány és a hívők fogyatkozása, pontosan még nem látom. De azt látom, hogy van mód a változtatásra. Az a két egyházközség, ahol én az elmúlt húsz évben dolgoztam, folyamatosan növekedett. Az emberek beköltöznek a városokba, ebből adódóan a falvakban tényleg zsugorodás tapasztalható, de Nyíregyházán gyarapodunk: augusztusban új plébánia alakult.

‒ Ehhez persze hiteles, jó papok kellenek…

‒ Lelkes, jó papok, akikben munkakedv, akarás is van, s ugyanakkor jó emberek.

‒ Talán a legnagyobb probléma napjainkban az iszlám európai térhódítása. Erről mi a véleménye?

‒ Egyértelműen kijelenthető, hogy a kereszténységre nagy szükség van. A családok igénylik az egyház jelenlétét. Nekünk, papoknak pedig hitelesen, határozottan, megfelelő lelki gazdagsággal kell válaszolni az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

Szülőfaluja díszpolgára

Felföldi László a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden született 1961-ben. Kecskeméten érettségizett a piaristáknál, majd elektroműszerészi végzettséget szerzett Nyíregyházán. Ezt követően Egerben végzett filozófiai és teológiai tanulmányokat. Pappá 1986-ban szentelték.

Több helyen szolgált: Újfehértón, Egerben, Debrecenben és Nyíregyházán. Jelenleg a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke és az Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet vezetője. Ferenc pápa november 18-án nevezte ki pécsi püspökké. Beiktatására várhatóan januárban kerül sor Pécsen.

Díjai, kitüntetései: pápai káplán (2000), címzetes prépost (2011), Debreceni Pro Urbe-díj (2013). Szülőfalujában, 2016-ban díszpolgári címet kapott.

Borítóképünk: Az új pécsi püspököt, Felföldi Lászlót januárban iktatják be hivatalába

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában