Ökumené

2020.11.04. 18:10

Bátorságra van szükségük korunk reformátorainak is

Fekete László

Fotó: Mártonfai Dénes (archív)

Évtizedes hagyomány, hogy Szekszárd református és evangélikus gyülekezete október utolsó napján közösen emlékezik a reformáció évfordulójára.

A két közösség felváltva biztosít helyet ezen ünnepi alkalmaknak, ám a koronavírus-helyzet miatt ezúttal úgy döntöttek, hogy idén (is) a nagyobb belső teret kínáló Kálvin téri templomban gyűlnek össze a hívek, míg a liturgiát az evangélikusok állítják össze.

Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész tájékoztatása szerint a közös énekek közül felcsendült többek között az „Erős vár a mi Istenünk” és az „Áldjad én lelkem” kezdetű, míg olvasmányként Máté evangéliumának ötödik fejezetének úgynevezett „boldogmondások” része került elő.

Az ünnepi alkalmon dr. Kaszó Gyula hirdetett igét. A református lelkipásztor alapvetően az adakozásról szólt, amikor Pál apostol korinthusiakhoz írt második levelének 8. és 9. fejezetéből idézett: „ezért ahogyan mindenben bővelkedtek: hitben és igében, ismeretben és minden buzgóságban, és a tőlünk rátok áradó szeretetben, úgy ebben az adakozásban is legyetek bőkezűek”, illetve „Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre”.

E két mondat tulajdonképpen felvezeti a reformáció öt alapvetését, az öt „solát”, amelyek összefoglalják a reformátorok alapvető teológiai hitét a római katolikus egyház tanításaival szemben: egyedül a Szentírás, egyedül a hit által, egyedül kegyelemből, egyedül Krisztus és egyedül Istené a dicsőség.

Dr. Kaszó Gyula lapunk kérdésére elmondta, párhuzamot vonva napjaink történéseivel kijelenthető, hogy miként a reformáció korabeli elődeinknek, úgy a ma keresztényeinek is bátornak kell lenniük, s a terjedő nyugati kultúra és a radikális iszlám térhódításával szembeni kiálláshoz Isten segítségét kérni és hitbéli alapon remélni a megújulást.

„Ebben a mindentől távolságot tartó világunkban legalább az Isten szavát engedjük közel magunkhoz” – fogalmazott a református lelkipásztor.

Borítóképünkön: dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor hirdetett igét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában