környezetvédelem

2020.11.13. 16:20

Eltűnnek az illegális szemétlerakók

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Huszonhat illegális hulladéklerakót számol fel a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Az esemény a nemzeti parkok országos akciójának keretein belül zajlik.

Varga Zsolt természetvédelmi őrszolgálat-vezető elmondta: a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tolna, Somogy és Baranya megyében dolgozik az ügyön, ami összesen kétszáztíz-kétszázhúsz köbméter hulladék eltávolítását jelenti. Tolna megyében érintett Dunaföldvár, Bölcske, Tengelic, Szedres, Gerjen és Medina.

A felszámolandó hulladéklerakók védett természeti vagy Natura 2000-es területeken találhatók. A legjellemzőbb a sitt (építési törmelék), a mezőgazdaságban használt fólia és a kommunális (községi, városi) hulladék. A veszélyes hulladékok közé autógumi, akkumulátor és azbeszt szokott tartozni.

Varga arról is beszélt, hogy az illegális lerakók tettenérése a természetvédelmi őrök és a rendőrök feladata. Munkájukat vadkamerák felszerelése segíti majd. Az illegális lerakás a tett súlyosságától függően járhat helyszíni bírsággal, vagy akár bűncselekmény vádjával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában