portré

2020.12.10. 14:00

A kiállító helyológus a szakma elismert múzeumi vezetője lett

Munkahelyi pályafutását nevelőtanárként kezdte, múzeumigazgatóként ment nyugdíjba. Az általa vezetett intézmény országos hírnévre tett szert. Célkitűzései között Bonyhád monografikus feldolgozása szerepel.

Szeri Árpád

2020.11.30 Bonyhád Szőts Zoltán Bonyhádi lakos Több évtizeden keresztül volt a Bonyhádi múzeum munkatársa. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Negyven évvel ezelőtt százötven gimnazista kerekezte végig a Bonyhád és Lengyel közötti, negyvenhárom kilométeres távot. Különösebb sporttörténeti jelentősége ugyan nincs ennek a túrának, viszont abból a szempontból figyelmet érdemel, hogy a Tolna Megyei Népújság tudósítása megemlítette: az első raj Szőts Zoltán tanár vezetésével indult útjára.

– Máig jól emlékszem erre a napra – tekintett vissza négy évtizeddel ezelőtti önmagára. – Kölcsönkért női kerékpárral tekertem, melynek iszonyúan kemény volt a pedálja. Elfáradtam, mire a többiekkel együtt beérkeztem a lengyeli kastélyhoz. Visszafelé könnyebb volt, mert lejtett az út.

Az olvasó az említett cikkből mindenesetre azt megtudhatta, hogy Szőts Zoltán a bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium tanáraként kezdte pedagógusi-tudományos pályafutását. Ráadásul még korábban, mint azt az 1980-as évszám sejtetni engedte. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem ötödéves, végzős történelem-földrajz szakos hallgatója már 1979 szeptemberében felkereste volt alma materét, munkába állás szándékával. Schwartz Tibor, az akkori igazgató közölte, hogy szükség van egy kollégiumi nevelőtanárra. Kapott egy-egy osztályt is, a diákoknak történelem, illetve földrajz tantárgyakat taníthatott. Máig jogos büszkeséggel említi, hogy történelemből Kolta László, a bonyhádi honismeret- és helytörténetírás legendás személyisége lett a témavezetője, és nála ért el ötös osztályzatot vizsgatanításával.

Idővel Szőts Zoltán sem panaszkodhatott arra, hogy pedagógusi magvetése ne szökkent volna szárba. Eltelt négy év, és a Népújság arról számolt be, hogy a Körösi Csoma Sándor földrajzi vetélkedő megyei döntőjében a bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium Potápi Árpád, Égi Csaba, Stein Róbert összetételű csapata nyert. A győztes triót Szőts Zoltán készítette fel.

– Ilyen diákjaim voltak – jegyezte meg kellő szerénységgel, tekintettel arra, hogy Potápi Árpád János államtitkár, Égi Csaba jogász doktor és önkormányzati képviselő, a németül kifogástalanul beszélő Stein Róbert pedig televíziós főszerkesztő lett.

– Hadd említsem meg ugyanebből az évfolyamból Wessely Istvánt is, aki később a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán tanított, majd megbízatást kapott egy multinacionális cég vezetésére. Ez az a helyzet, amire azt szokták mondani, hogy a tanítványok felülmúlták mesterüket.

Szőts Zoltán gyümölcsöző kapcsolatokat alakított ki nemcsak a már említett Kolta Lászlóval, hanem a helytörténet más helyi kiválóságaival, így László Péterrel, Solymár Imrével és Steib Györggyel is. A megyei múzeumban Rosner Gyula és Gémes Balázs látta el jó tanácsokkal. Utóbbi javasolta az ifjú pedagógusnak, hogy hozzon létre a gimnáziumában egy honismereti szakkört. Emellett – diákjaival együtt – felújította az iskolamúzeumot.

A lelkesedést látva az intézmény fennállásának 175. évfordulója alkalmából Schwartz Tibor igazgató hat vitrin megvásárlására adott pénzt. Ezekbe kerültek a régi tárgyak, melyek vagy a padláson kallódtak, vagy öregdiákok adományaiból származtak.

– Így jött létre 1981-ben az a kis kiállítás, mely tekinthető a későbbi múzeum kezdeményének is – mondta Szőts Zoltán. – Három évvel később a megyei múzeum visszajuttatta Bonyhádnak a korábbi táj­múzeum alagsorban heverő anyagát. Ennek az anyagnak egy részét 1985-ben a Csöglei István alapította bonyhádi Tűzoltó Múzeumban helyzetük el. Ezután, tekintettel a nagy lendületre, már csak egy lépésre volt szükség ahhoz, hogy 1987 április elsején megnyissa kapuját a Völgységi Múzeum.

Ennek az intézménynek, mint városi kiállítóhelynek, lett vezetője Szőts Zoltán. Tisztségében öt év elteltével, az immár új rendszer jellegét magán viselő bonyhádi önkormányzat is megerősítette.

A múzeumot – 1992-től tájmúzeum – fennállásának tízéves évfordulóján jól ismerték nemcsak a megyében, de a Dél-Dunántúlon is.

A húszéves évfordulón az akkor már önálló létesítmény a bonyhádi német ház, a székelyház és a kakasdi faluház szakmai irányítását is magára vállalta. A három évvel ezelőtti, harmincéves jubileumon pedig egy megújult, korszerű, gyermekközpontú, interaktív Völgységi Múzeum várta a látogatókat. – Emlékszem, a kezdeti időkben a hivatalos megnevezést és a szerény körülményeket nyugtázva Gémes Balázs gyakorta nevezett kiállító helyológus kollégának – idézte fel a néhai néprajzkutató alakját. – Arra biztatott, hogy semmivel ne törődjek, legkevésbé a titulussal, viszont mindig első legyen a múzeum gyarapítása. Az egykori állapotokat a jelenlegivel összehasonlítva bízom benne, hogy kijelenthetem: megfogadtam a tanácsát.

Egy monografikus feldolgozás szerepel tervei között

Idén novemberben, harminchárom év múzeumvezetői tevékenység után Szőts Zoltán – aki egyébként földrajzból szerzett doktori címet – nyugállományba vonult. Ez az élet rendje, hiszen, mint megállapította, most lett nyugdíjérett az 1955 és 1960 között született korosztály. – Azt is észrevettem, hogy a reflexek már nem olyanok, mint amikor Lengyelig kerekeztem... Emellett én még a papír alapú mindennapokban nőttem fel. Ma már a digitalizált világot képviselő szakemberekre van szükség az adminisztratív feladatok ellátásához.

Azt sem tagadom, hogy az adminisztráció számomra igen nagy terhet jelentett. Jöjjenek a fiatalabbak, remélem, lesz, aki magas szinten folytatja az általam elkezdett munkát.

Ami engem illet, egy ideig még maradok elnökként a Völgységi Tájkutató Alapítványnál. Miután az agykerekek szerencsére olajozottan forognak, kollégáimmal együtt készülünk egy monografikus Bonyhád-feldolgozásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában