automatikusan előírják

2020.12.21. 12:30

Aki nem tanul tovább, annak járulékot kell már fizetnie

Mauthner Ilona

20200916 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Észak állásbörze a Tudomány és Technika Házában.

Forrás: MW

Fotó: Ádám János

A megyei adó- és vámigazgatóság arra hívja fel a diákok figyelmét, hogy akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Mózsik Szilvia sajtóreferens elmondta, a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig érvényes volt azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat. Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el – és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-tól (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez idén havonta 7710 forint, naponta 257 forint.

A járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06055826. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában