Gasztromegye sorozat

2020.12.18. 07:00

Ekkor jött a meglepetés, azaz Kóbor János, és mindent hallott

Ételkülönlegesség sercegett az edényben. Dalra fakadt a főző duó. A polgármester mentőakcióval segített. Az Omega frontembere kötényt kapott Vizin Balázstól.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött fotó

Erre aztán valóban nem számított senki – legalábbis a nézők közül. A Gasztromegye című, a legnagyobb közösségi portálon megtekinthető videósorozat Bátaszék kulináris és kulturális értékeit bemutató epizódjában Vizin Balázs műsorvezető, projektfelelős és Makk Norbert mesterszakács – egy-egy pohár borral a kezében – rá­zendített az Omega együttes Gyöngyhajú lány című szerzeményére.

Hogy a saját(os) dal értelmezéssel milyen szintű élményt okoztak a közönségnek, azt természetesen mindenki döntse el maga. Mindenesetre a záró taktus után Vizin Balázs érzékelhető megkönnyebbüléssel jegyezte meg: – Még szerencse, hogy nem hallotta senki... Ekkor jött a meglepetés, azaz Kóbor János, ezzel a belépővel és sokatmondó mosollyal: – Mi az, hogy nem hallotta senki? Hallottam!

Az esetleges, teljesen hiteles szakmai minősítésről nincs tudomásunk. Már csak azért sem, mert a Tolna Megyei Önkormányzat által útjára indított Gasztromegye kiválóan szerkesztett, a kellő helyen tökéletes ütemben vágott műsor. A félreértések elkerülése végett, akkor készült, amikor még nem volt kötelező a maszkviselet. De kezdjük az elején.

Bátaszék nagyon szerencsés település konyhaművészeti szempontból is. Ezt joggal állapította meg a műsorban Makk Norbert. – Ez a térség olvasztótégelye a gasztronómiának – folytatta. – Itt megjelennek a felvidéki, a székely, a sváb, a roma ételek. Ezekből mind-mind tudunk csipegetni.

Éppen ezért a kiváló séf olyan étket készített, mely nem volt köthető tételesen egyetlen népcsoporthoz sem, de azért valamennyi ott hagyta névjegyét saját ízeivel. Rögvest készült is a mesterszakács nagyapjáról elnevezett különlegesség, a Kis Dófi Sertésnyárs. Vizin Balázs szorgosan segédkezett minden olyan munkával, mellyel – idézzük őt magát – semmit sem tudott levonni a specialitás értékéből. Miután a pompás színhús alapanyag Stelcz Ferenc üzletéből származott, a cégtulajdonos is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

A következő vendég, Sümegi József helytörténész, a II. Géza Gimnázium igazgatója elkalauzolta az érdeklődőket a bátaszéki Tájházba, a középkori monostori alapokkal rendelkező romkertbe, a Máriahilf és a Szent Orbán tiszteletére emelt kápolnákba.

– Megjött a felmentő sereg! Ezzel a felkiáltással robogott be a konyhába dr. Bozsolik Róbert. A polgármester a hiányzó bacon szalonnát hozta a főző kettősnek, finom iróniával megjegyezve: tudtam, hogy mindig van valami, ami kimarad az ételből...

A polgármester röviden felsorolta a település előrelépéseit fémjelző mérföldköveket. Mint mondta, a nagyközség 1995-ben kapott városi rangot. Az azóta eltelt huszonöt esztendő dinamikus fejlődést eredményezett, azzal együtt, hogy Bátaszék, a kitűzött célnak megfelelően, mindig is megőrizte jól élhető kisvárosi jellegét.

Bárdos Viktor, mint a fűszerezéshez felhasznált Janchili márka létrehozója, a könnyű vörös bort szervírozó Werner Mihály pedig pincészete vezetőjeként ismertette saját vállalkozását. A gyöngyöző nedűvel a Vizin Balázs–Makk Norbert páros koccintott is, majd – immár könnyed hangulatban – dalra fakadt, egyedi stílusban tolmácsolva azt a bizonyos, bevezetőben említett Omega dalt.

Kóbor János felidézte gyermekkorát, amikor is az óvodai, majd iskolai szünetekben rendszeresen látogatta Bátaszéken élő nagyszüleit. Majd Vizin Balázstól átvéve, magára öltött egy Gasztro Megye feliratú kötényt. Jóllehet szívesen kivette volna részét az ételkészítésből, ezt az éppen lezáruló munka miatt már nem tehette meg. Viszont örömmel koccintott vendéglátóival. Annak ellenére, hogy annak idején mindig megkóstolhatta a nagyapai Weingarten – bőséges szódavízzel felöntött – ujjnyi borát, ő maga soha nem vált nagy borrajongóvá.

A záró képsorokban pedig a krumplipürével, paprika mártással tálalt Kis Dófi Sertésnyárs tárult a nézők elé. Mint olyan, újabb helyi érték, mely nemcsak megtekinthető, hanem ínycsiklandozó, ízletes mivoltának köszönhetően jó étvággyal el is fogyasztható.

A Gasztromegye minden ízében helyi produkció, Tolna megyeiek készítik Tolna megye gasztrokulturális értékeit bemutatva. A következő közel három évben a műsorkészítő csapat végigjárja szűkebb pátriánkat, és a Tolna 109 koncepciót tovább erősítve – vagy ha úgy tetszik, fűszerezve – erősítik a megyét, a települések közötti együttműködést. Az új epizódok kéthetente pénteken lesznek láthatóak a megyei önkormányzat Facebook-oldalán.

Borítóképünkön: Hárman a konyhában, Vizin Balázs, Makk Norbert és Kóbor János a résztvevőknek is szórakoztató műsorban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában