Három haláleset volt a gyönki otthonban

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

Gyászolnak Gyönkön. A múlt hónap végén tapasztalták az első koronavírus megbetegedést a Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálatnál az ellátottak és a dolgozók körében. Az elmúlt héten három elhalálozás történt.

A Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálat öt telephelyen kétszázkilencven ellátottat gondoz. Ezen belül hatvankét fő súlyos, középsúlyos demens beteget – tájékoztatta lapunkat Biró Kornélia intézményvezető. – Tíz napja tapasztaltuk az első koronavírus megbetegedést az ellátottak és a dolgozók körében. Jelenleg az ellátottak huszonöt százaléka és a dolgozók tíz százaléka érintett a Covid-19 vírus tekintetében.

Az elmúlt hét folyamán három elhalálozásunk volt a súlyos demens részlegen, mindhárman pozitívak voltak a vírusteszt alapján. A dolgozók helyettesítését átvezényléssel meg tudjuk oldani, a házigondozók segítenek be az idősotthoni gondozásba. Az ellátottak elkülönítését az épületek szintjén, illetve az épületen belül izolációs részlegen oldjuk meg. Az ellátottak állapota stabil, többen tünetmentesek, mások enyhe tüneteket produkálnak.

A tesztelést megkértem az intézmény valamennyi ellátottja részére, ez még folyamatban van. A dolgozói tesztelések megtörténtek az elmúlt két hétben. Sajnos több tesztelésre nincs lehetőségünk, mert nem kaptunk több gyorstesztet. Ez azért volt jó, mert a még tünetmentes dolgozót is ki tudta szűrni és így egy nagyobb fertőzést el tudtunk kerülni – mondta az intézményvezető.

Ismertette, hogy az evangélikus szeretetszolgálat intézménye az étkeztetést tíz településen látja el, ezt kétszázhúszan veszik igénybe. A kormányrendeletnek megfelelően házhoz szállítással kapják az ellátottak az egyszeri meleg ételt. Házi segítségnyújtást szintén tíz településen biztosítanak, száznegyvennégy ellátottjuk van, ők továbbra is kérik a gondozást, a vírus miatt nem volt lemondás. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Tamási kistérségben tizenhét településen látnak el, összesen száznegyvenöt ellátott részesül ebben.

– Az intézmény szakosított ellátást nyújtó telehelyein rendhagyó módon készülünk a karácsonyra – folytatta Biró Kornélia. – A karácsonyi istentisztelet felvételről megy majd, melyet televízión keresztül tudunk közvetíteni az ellátottaknak. A karácsonyi műsorok alkalmával az iskolásokat most nélkülöznünk kell. Az intézmény ellátottjai és dolgozói készülnek egy kis meglepetéssel az épületeken belül. Elkészült az intézmény betlehemese és adventi koszorúja, melyet a parkban állítottunk fel. Az idén sokkal csendesebb karácsonyunk lesz, mint az eddigi években. A karácsonyi menü azonban nem maradhat el, mint például 24-én a halászlé – tette hozzá az intézményvezető.

Borítóképünk illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában