Pályaorientáció

2020.12.28. 11:32

Ezúttal nyolcadikosoknak szólt a játék

Kicsit más volt, mint a korábbiak, de az idei Kalandőrület is remekül sikerült. A Tolna Megyei SZC Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium 2005-ben útjára indított játékos, maratoni vetélkedőjét ez alkalommal nem középiskolásoknak, hanem pályaválasztás előtt álló nyolcadikosoknak szervezték meg Pályaorientációs Kalandőrület címmel, a Tolna Megyei Szakképzési Centrummal és a Tolnáért – Tolna Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft.-vel közösen.

Tolnai Népújság

Fotó: Beküldött fotó

A megmérettetésen összesen kilenc, hatfős csapat indult, többségében Tolna megyéből, egy pedig a baranyai Vásárosdombóról. A gyerekeknek előzetesen egy videót kellett készíteniük a nevezéshez, de ezután is izgalmas feladatok várták őket, melyeket online kaptak meg, és a megoldásokat is interneten kellett visszaküldeniük a tamási Vályi iskolában kialakított operatív központba.

Az egyes kalandok most egy-egy szakmához kapcsolódtak, a fiatalok többek között iglut építettek kartondobozból, maguk rajzolta címerekkel tapétázták, világítást szereltek bele. Ismerkedtek a hegesztő szakma sajátosságaival is, népszerűsítették a vendáglátást és több más szakma rejtelmeibe is belekóstolhattak.

Az idei verseny különlegessége volt az is, hogy a Tolnatáj Televízió és az Antritt Rádió is élőben követte az eseményeket. Az alkalomra a televíziós csatorna Facebook-oldalán tízórás videó-folyamot építettek, amely során nemcsak a vetélkedőt lehetett követni, hanem bemutatkoztak a Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolák, ismertették a megújult szakképzési rendszert, képzési kínálatukat, megszólaltak gyakorlati képzőpartnereik. Ezek a videók visszanézhetőek mind a Tolnatáj Televízió, mind a Szakképzési Centrum Facebook-oldalán.

A visszajelzések alapján a Kalandőrületben résztvevő gyerekek nagyon élvezték a feladatok megoldását, egy csapat adta fel csak a küzdelmet. A vetélkedő eredményeit ünnepélyes keretek között december 18-án, pénteken a Tolna Megyei SZC Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégiumban hirdették ki.

A nyertes csapat képviseletében Dömse Dominika és felkészítő tanáruk, Benke Tamás
Fotó: Beküldött kép

A díjátadón elsőként Varga-Stadler Gábor, a Tolnáért – Tolna Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke szólt a résztvevőkhöz. A Tolna Megyei Szakképzési Centrum képviseletében Dömötör Csaba kancellár üdvözölte a vendégeket, a vetélkedő lebonyolítását, feladatait pedig fő koordinátora, Balassáné Herczeg Szilvia, a Vályi iskola általános igazgatóhelyettese idézte fel. Bencze Péter az eseményeket végig követő és közvetítő Tolnatáj Televízió szempontjából értékelte a napot.

Dobogós helyezettek: Vásárosdombói Általános Iskola (Maxosok), Dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpont (Szorgi Team), Kurdi Körzeti Általános Iskola (Észbontók). A Tolna Megyei Szakképzési Centrum, a Tolnáért – Tolna Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Tolna Megyei Önkormányzat különdíjasai: Cikói Perczel Mór Általános Iskola (Hópelyhek), Würtz Ádám Általános Iskola (Spártaiak), Aparhanti Általános Iskola (AparhantOK), Szakcsi Általános Iskola Kocsolai Általános Iskolai tagintézménye (Szuper 6-os), TMSZC I. István Szakképző Iskola (Szakmára fel). A dobogós csapatok képviselői tableteket, hordozható hangszórókat, illetve fülhallgatókat vehettek át, de a különdíjasok is értékes ajándékokkal gazdagodtak.

Borítóképünkön: Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke is szólt a résztvevőkhöz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában