elismerés

2020.12.07. 14:00

Sajó Elemér-díjat kapott az I. Béla Gimnázium diákja

Herceg Olivér, az I. Béla Gimnázium mentorált diákja elnyerte a Magyar Hidrológiai Társaság Sajó Elemér-díját. A járvány miatt az iskolában vette át a plakettet, az oklevelet és a könyvjutalmat péntek délelőtt.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A tizenhét éves, 11. B osztályos Olivér „A csapadék okozta talajerózió összefüggései a vízfolyások lebegtetetthordalék-szállításával a Szekszárdi-dombságon” című pályázatával ért el sikert. Dolgozatában a dombságon kialakult eróziós folyamatokat, valamint az erózió és a szélsőségesebbé váló csapadék összefüggéseit vizsgálta. Csapadékadatokat, talajmintákat elemzett, erózióbecslést végzett és mérte a Parásztai-Séd patak vízhozamát, valamint hordalékszállítását. Munkájával az egyre szélsőségesebbé váló csapadékeloszlás okozta eróziós folyamatokra szeretne megoldási lehetőségeket találni. – A Magyar Hidrológiai Társaság 1981-ben alapította a Sajó Elemér neves vízmérnökről elnevezett díját, hogy középiskolások kutatómunkáját ösztönözze és fejlődését támogassa, tájékoztatott az I. Béla Gimnázium igazgatója, Hajós Éva. A díjat minden évben egy középiskolás tanuló kapja. – A Sajó-díj 2018 óta másodszor került iskolánkba – emlékeztetett Barocsai Zoltán, a gimnázium felkészítő tanára. Őt úgy jellemezte az igazgatónő: tehetségígéreteket tehetséggé tud fejleszteni.

Barocsai Zoltán elmondta, Olivérről már tanulmányai kezdetén kiderült, hogy jó logikával, előadókészséggel, szorgalommal rendelkezik. Nagy érdeklődéssel fordult a talajjal kapcsolatos problémák felé. Andy Weir amerikai regényíró A marsi című könyvének elolvasása kapcsán tartotta első előadását az osztálya számára földrajzórán. Innen jött a talajerózió témája.

A díjazott, Herceg Olivér, is megszólalt. – Hogy őszinte legyek, amikor leadtam a dolgozatot a pályázatra, akkor jó eredményre számítottam, de ilyen jóra nem – árulta el. Az egyetemen a természettudományt ötvözné majd az informatikával.

Barocsai Zoltán, Herceg Olivér és Hajós Éva Fotó: Makovics Kornél

Olivérnek ez a tizedik országos első helyezése a három év alatt, amióta kutatómunkáját végzi. Szerdán az is kiderült: egy magyar központú multinacionális vállalat tehetségtámogató programjában a Talajvédelem című pályázata is nyert, vagyis kutatómunkáját anyagilag is támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában