Vérplazmájuk adásával segíthetnek azok, akik már átestek a fertőzésen

A héten elindult a koronavírusvakcina-regisztráció, az oltásé, amely véget vethet a pandémiának. Addig is a fertőzés és annak szövődményei miatt kórházi ellátásra szorulóknak a vérplazmakezelés segíthet a gyógyulásban.

Fekete László

Forrás: Shutterstock

– Van-e lehetőség a Szekszárdi Területi Vérellátóban a koronavírusos betegek gyógyításában használt vérplazma adására? Ha nem, akkor hol tehetjük ezt meg a legközelebb?

– A gyógyult koronavírus-betegeknek akkor van lehetőségük vérplazma adására, ha a vérükben megfelelő mennyiségű koronavírus-ellenanyag termelődött – válaszolta kérdésünkre dr. Pászthy Vera főorvos, a Szekszárdi Területi Vérellátó vezetője. – Éppen ezért a plazmaadás két lépésben történik. Az első a vérminta vétele az ellenanyag mennyiségének megállapítására, amire minden véradási helyszínen, így a szekszárdi vérellátóban is lehet jelentkezni. Akkor tudunk mintát venni a jelentkezőtől, ha gyógyulása óta legalább három hét eltelt, bemutatja leletét arról, hogy szervezetében koronavírust mutattak ki, és a plazmaadás általános feltételeinek megfelel. A vérminták kivizsgálása egy központi laboratóriumban történik, az eredmény néhány nap alatt elkészül. Amennyiben a jelentkező vérmintájában megfelelő mennyiségű ellenanyagot találnak, akkor következhet második lépésként a plazmaadás. A plazma gyűjtése plazmacentrumokban, úgynevezett aferezis módszerrel történik. Erre a Tolna megyeieknek a legközelebb Pécsen van lehetőségük. A plazmaadás időpontját az alkalmas jelentkezővel előzetesen egyeztetik. A konvaleszcens plazma adásával kapcsolatban további naprakész tájékoztatás az OVSZ honlapján érhető el (www.ovsz.hu).

– Csökkent-e a véradási kedv a járványhelyzetben?

– A véradási kedv nem csökkent jelentősen. Sőt, egyes vér­adási eseményeinken azt tapasztaltuk, hogy a vártnál többen jelentek meg. Érthető módon november végéig kevesebb véradónk volt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A véradások számának csökkenését inkább a körülményeknek befolyásolják: főként a járvány tavaszi, kezdeti időszakában maradt el több véradási eseményünk, illetve bizonyos helyszíneken, például munkahelyeken, iskolákban most sem lehet véradást szervezni. Emellett sokan betegek, vagy a fertőzés kockázata miatt nem adhatnak vért.

– Melyik vértípusból van leginkább hiány?

– Jelenleg kiegyensúlyozott a vérkészlet, a véradók kisebb létszáma mellett a kórházak vérkészítmény-felhasználása is kevesebb a megszokottnál. Alacsonyabb készlet időnként az RhD negatív vércsoportokból alakul ki.

– Milyen protokoll betartása mellett adhatunk vért a szekszárdi vérellátóban, illetve a kitelepült véradásokon?

– Az intézeti és a kiszállásos véradási helyszíneken is nagy gondot fordítunk a biztonságra. Érkezéskor hőmérsékletmérés történik, majd kézfertőtlenítésre és egy tájékoztató tábla elolvasására kérjük meg véradóinkat. Utóbbin a koronavírus-fertőzés fő kockázati tényezői és tünetei szerepelnek. Csak olyan személyek léphetnek be a véradás területére, akik egészségesek és nem voltak koronavírus-fertőzés kockázatának kitéve. Maszkot igény szerint biztosítunk véradóink számára, mert annak viselése – dolgozóink mellett – véradóink számára is kötelező a véradás során. Biztosítjuk a megfelelő távolságtartást a várakozás, a kérdőívkitöltés és a vér­adás során is. Véradóink számára fertőtlenített tollat biztosítunk, emellett gyakrabban végzett felületfertőtlenítéssel, szellőztetéssel és – szükség esetén – az egyes helyiségekben tartózkodók létszámának korlátozásával nyújtunk vér­adóink számára biztonságos körülményeket. Legtöbb véradási eseményünkre lehetőség van időpontot foglalni az OVSZ honlapján, amelynek igénybevételével csökkenthető a várakozási idő. A véradás kapcsán koronavírus-szűrés nem történik, mert a betegség cseppfertőzéssel terjed, vérkészítménnyel nem átvihető. Mindezek a szigorú óvintézkedések egyaránt védik a véradóinkat és a véradási helyszínen tartózkodó dolgozókat is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában