A megjelenés februárra várható

2021.01.03. 07:00

A püspök gyógyító gondolatait rendezi most sajtó alá a szerző

A szekszárdi gyökerekkel rendelkező írónak, Simon Erikának már jó néhány interjúkötete megjelent. Köztük két olyan, melyben a beszélgetőpartner a szekszárdi gyökerekkel rendelkező püspök, Bíró László volt. Most a szerző a főpap lelkipásztori írásaiból ad közre válogatást. A megjelenés februárra várható. Könyvbemutatót természetesen Szekszárdon is tartanak majd a járvány elmúltával.

Wessely Gábor

Fotó: Beküldött fotó

– Hányadik könyve lesz ez?

– A tizenkilencedik – mondja Simon Erika, szekszárdi származású, Budapesten élő író. – Februárra tervezzük a megjelentetését a Szent Maximilian Könyvkiadó vezetőjével, Czoborczy Bencével. Legtöbb könyvem a Kairosz Kiadónál jelent meg, de készítek interjúkat, cikkeket a Keresztény Élet hetilap és a Lyukas­óra folyóirat számára is. Mostani könyvem ajánlója is a Lyukasórában jelent meg. Bíró László püspök úrral, aki szintén szekszárdi, két interjúkötetem napvilágot látott már korábban: 2007-ben a Hívom a családokat, és 2014-ben A lélek útjain. Most, újabb hét esztendő elteltével, lelkipásztori írásaiból válogatok, szerkesztek negyven levelet, Házaspároknak való gyógyító gondolatok alcímmel. A keresztény család életének megszentelése mindennapi feladat. Erről és a megpróbáltatások kegyelméről elmélkedik főként e publikációkban a püspök úr. Kérésemre Novák Katalin miniszter asszony írt a könyvhöz előszót. Olvashatóak még benne dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek ajánló gondolatai, dr. Kerényi Lajos piarista köszöntője, mely a püspök úr 70. születésnapja alkalmából bemutatott szentmise után hangzott el a budapesti belvárosi templomban, dr. Osztie Zoltán plébános beszédét követően. Továbbá bekerül a püspök úrral december elején készített interjúm is.

– A korábbi köteteiből melyek voltak az emlékezetesebbek?

– Mindegyik más miatt érdekes és emlékezetes. Az eddigiek közül igen kedvező visszhangja volt a Kocsis Zoltán zongoraművésszel folytatott hosszú beszélgetésnek Zene, zene, zene címmel. Nemcsak pályájáról, hanem a magyar történelem érdekes, még vitatható kérdéseiről is szólt, és a tehetség természetéről. A Balatonról is beszélgettünk. Véletlen, hogy Kocsisék nyaralója, szomszédja szüleim zamárdi házának: interjúim vele a mi teraszunkon, és a Művészetek Palotájának igazgatói szobájában készült, közös könyvbemutatónk pedig a siófoki könyvtárban szerzett örömet a látogatóknak. Másik kedves könyvem címe: Pilinszky és Bach.

A költőhöz fűződő barátságáról beszélt e lapokon Szokolay Sándor zeneszerző, Rónay László irodalomtörténész, Jelenits István piarista tanár, Czigány György költő és persze Kocsis Zoltán is. Szabó Lőrinc verssora adta a címét annak a számomra nagyon kedves kötetnek, amely Budán, az Angelika Kávézó egyik, hagyományos irodalmi asztalánál készült Csukás István költővel, a mindenki által ismert meseíróval, Csak a derű óráit számolom címmel. Süsü, a sárkány meséi, filmjei ma már meghatott emlékezésre késztetnek bennünket. S megemlítem még a vak zongoraművész, Érdi Tamás szavait, és a Kongóban áldozatos missziós munkát végző szemorvos, Hardi Richárd élményeit rögzítő könyvemet, mely nem véletlenül viseli ezt a címet: Lépcsők az égbe.

– Szekszárd távoli emlék vagy élő valóság az életében?

– Élő valóság. Szeretem Szekszárdot. Örülök, hogy Babits Mihály városában születtem. Ideköt gyermekkorom, kezdeti zenei tanulmányom, ifjúságom. Igaz, hogy hamar elkerültem – Szegeden szereztem diplomát, aztán Pécsen kezdtem tanítani, majd Budapestre költöztem –, de gyakran hazajárok a férjemmel, aki ugyancsak jól érzi magát itt. Hála istennek, élnek a szüleim, rendszeresen találkozhatunk. Apukám lassan a 93. évébe lép, de még kedvvel dolgozik a Mérey utcai házuk kertjében. Gyönyörködik a fáiban, a virágokban, zenét hallgat s végzi a napi munkáját, ahogy mindig, a vidéki, küzdelmes és szép hagyományok jegyében.

Szekszárdon született Simon Erika

Szegeden szerzett latin–történelem szakos középiskolai tanári diplomát, ’95-ben. Pályakezdőként a pécsi nyolcosztályos gimnáziumban tanított, majd hamarosan Budapestre került. Több lapban publikált, s eddig 18 könyve jelent meg. A számára legfontosabbak: A gerinc mindig maradjon egyenes – Takler Ferenc borásszal beszélget Simon Erika ( 2006), Hívom a családokat – Bíró László püspökkel beszélget Simon Erika (2007), Pilinszky és Bach – emlékező kötet (2008), Mikor a hervadás is hála – Czigány György költővel beszélget Simon Erika (2009), Zene, zene, zene – Kocsis Zoltán zongoraművésszel beszélget Simon Erika (2011), Csak a derű óráit számolom – Csukás István költővel beszélget Simon Erika (2013), A lélek útjain – Bíró László püspökkel beszélget Simon Erika (2014), Lépcsők az égbe – Iker-interjú Hardi Richárd szem­orvossal és Érdi Tamás zongoraművésszel (2017), Hűség hithez, tudományhoz – Szolgay Péter villamosmérnökkel beszélget Simon Erika (2019).

Borítóképen: Bíró László püspök és Simon Erika író egy korábbi könyv dedikálásakor a budapesti Vörösmarty téren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában