életmentő készülék

2021.01.17. 07:00

Az alattomos szívhalál ellen gyors segítség kell

Az elmúlt években számos Tolna megyei településen vált elérhetővé defibrillátor készülék, amely megszüntetheti a szív ritmuszavarait. Életmentő eszközzel már Medina község is büszkélkedhet.

Brunner Mónika

2021.01.15 Medina A medinai polgármester Vén Attila mutatja a megvásárolt defibrillátort amit az önkormányzat vásárolt. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Vén Attila, Medina polgármestere lapunknak elmondta, egy hónapja jutottak hozzá defibrillátorhoz, pályázati támogatásnak köszönhetően. A készülék mintegy négyszázezer forintba került. Az életmentő eszközt az önkormányzat épületének alsó szintjén helyezték el. – Szükségét láttuk, hogy legyen a faluban, valójában már régóta terveztük, hogy vásárolunk egyet. A tavalyi évben Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője tartott nálunk előadást, ő is felhívta a figyelmünket ennek fontosságára. A mentők kiérkezése előtt, a kritikus tizenöt percben kell, hogy legyen lehetőség az életmentésre. Nagyon okos készülékről van szó, amely mellett részletes használati útmutatás található, de az eszköz magától is ad instrukciókat a használójának. Például az akkumulátorja három évig bírja, de annak lemerülésére is figyelmeztet – mondta a polgármester.

Vén Attila elmondta, hogy nagyon okos készülékről van szó, amely mellett részletes használati útmutatás található Fotó: Makovics Kornél

Gyönk városában múlt év októberében jelentette be az önkormányzat, hogy a város gyógyszerészének, lelkes gyógyszertári, egészségügyi dolgozók és helyi mentő szakápoló nyertes pályázatának köszönhetően defibrillátorhoz jutottak. A készüléket a Rákóczi utca 87. szám alatti gyógyszertár mögötti lépcsőházban helyezték el. Akkor hozzátették, hogy amint a koronavírus-helyzet normalizálódik, a lakosságnak lehetősége lesz a pályázatban beszerzett oktatóbabán az újraélesztést elsajátítani.

Tamásinak egy helyi vállalkozó adományozott félmillió forint értékű defibrillátort, még 2019-ben. Az orvosi készülék a Tamási Művelődési Központba került. Azért a kulturális intézményhez, mert az a város központjában található, könnyen megközelíthető, sokak által látogatott.

A pandémia előtt nagy létszámú rendezvénynek adott otthont, így sokaknak megnyugtató lehetett, hogy baj esetén azonnal kéznél van a segítség.

Bátaszéken 2018 óta már nem csak a város központi ügyeletén, illetve a bátaszéki mentőállomáson szolgálatot teljesítő autókon áll rendelkezésre az újraélesztő eszköz, hanem a tűzoltóságon is, egy helyi háziorvos felajánlásának köszönhetően.

Itt is elérhetőek

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján elérhető az Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis. Eddig ötszázhatvanhárom készülék szerepel rendszerükben. Számos megyei Tesco áruházban található defibrillátor: Bonyhádon, Dombóváron, Pakson és Szekszárdon is. Az üzemeltetők várják a készülékek tulajdonosainak, kezelőinek jelentkezését, hogy minél pontosabb információval tudják ellátni a lakosságot. Mint írták, ne fordulhasson elő, hogy a hirtelen szívhalál úgy ragadjon el valakit, hogy a közelben lett volna használható életmentő készülék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában