vízkereszt

2021.01.06. 07:00

Dísz és papír nélkül szállítják el a fákat

Szokás szerint vízkereszt napján, január 6-án bontják le a karácsonyfákat. Az ünnepek után több ezer dísztelen fenyőfát dobnak ki. Érdemes ilyenkor kihelyezni őket a hulladékgyűjtők mellé, ahonnan komposztálásra szállítják. De a gyűjtőjáratok az utcára kitett fákat is elszállítják.

Kalmár Klaudia

20210105_Szekszárd_Rádi Norbert kidobja a fényét vesztett karácsonyfát. _Fotó:Mártonfai Dénes_MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Szekszárdon az Alisca Terra Kft. szedi össze a zöldhulladékot, ilyenkor kizárólag fenyőfát szállítanak el, a további zöldhulladék elszállítása márciusban kezdődik el. De nemcsak Szekszárdon, hanem Tolna megyében negyvennyolc településen megy a cég családi házas övezetekbe, társasházakhoz és lakásokhoz is.

Felhívják a lakosok figyelmét a karácsonyfák kihelyezésénél, hogy ne maradjon rajta se papíranyag, se csillagszóró, se szaloncukor, se akasztó, se üveg, se égő. A nagyobb, egy méternél magasabb fákat érdemes félbevágni, hogy ne dőljön a járdára vagy útra, ezzel esetleg akadályozva a közlekedést. Szekszárdon idén is rengeteg, közel ötezer fára számítanak, megyei szinten pedig mintegy tízezerre.

A 2021-es év szelektív hlladékgyűjtési naptára elérhető a cég web- és közösségi oldalán településekre lebontva, ahogy a fenyőfa-szállítási naptár is.

Pakson már vízkereszt előtt megkezdődött a fenyőfák elszállítása. Január 4-én elindultak a Vertikál Nonprofit Zrt. autói, hogy összeszedjék a város utcáira kitett fákat.

A gyűjtőjáratok január 5-én és 6-án, illetve január 18-án 19-én és 20-án is közlekednek majd. Versegi Bence, a cég termelési osztályvezetője arra kéri a lakosokat, hogy a fenyőfákat a hulladékgyűjtő edények mellé helyezzék ki úgy, hogy a gépjármű- és gyalogosforgalmat ne akadályozza.

Januárban csak a fenyőfákat szállítják el, zöldhulladék-szállítás először itt is márciusban lesz.

A Dél-Kom Nonprofit Kft. Baranya, Tolna és Somogy megyében szolgáltat. 2017 nyarán kerültek hozzájuk Dombóvár és Bonyhád közszolgáltatási területei. Cégüknél az a gyakorlat, hogy Pécsett külön fenyőfabegyűjtő autó jár. A vidéki területeken a házhoz menő zöldhulladékgyűjtő járat szedi össze a fákat, ahol ez nincs, a normál hulladékkal gyűjtik be. A továbbiakban fűtőaanyag készül a kidobott karácsonyfákból.

Borítóképen: Rádi Norbert kidobta a már fényét vesztett karácsonyfáját a megyeszékhelyen, az egyik központi gyűjtőhelyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában