egészséges újév

2021.01.03. 11:30

Erdőn, mezőn szabad a mozgás, a sportolás

Lapunk utánajárt, hogy a járványidőszakban hogyan érdemes elkezdeni az újévi életmód-változtatással kapcsolatos fogadalmak megvalósítását, mire kell figyelni az étkezésnél, a sportolásnál.

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

Scherer Tamás, az atlétikai szakosztály vezetője mondta el a legfontosabbakat:

– Az aktuális rendeletek betartása mellett elsősorban a szabadban tudunk mozogni, így érdemes többet az erdőben, a töltéseken sportolni. Ezért a megfelelő, réteges öltözködésre kell figyelnünk. Az enyhe téli időszakban is könnyen össze lehet szedni egy egyszerű kis megfázást, amely a járvány időszakában is problémát okozhat. Az edzésekre érdemes magunkkal vinni egy melegebb ruhát, amelyet a mozgás után felveszünk, valamint például meleg teát.

Mindenkinek az edzettségi állapotától és életkorától függ, hogy milyen mozgásformát választ magának. Nem kell feltétlenül futni, lehet nagyokat sétálni is, hetente két-három alkalommal. Egyéb mozgásformák és komolyabb terhelés esetén érdemes kikérni az adott sportág szakembereinek, a személyi edzőknek a véleményét – mondta lapunknak Scherer Tamás, hozzátéve: a sportolóiknak nagyobb a mozgásterük, hiszen a versenyengedéllyel rendelkezőknek lehetőségük van arra, hogy többek között a konditermeket is használják.

A diétákkal kapcsolatban elmondta, hogy elsősorban a megfelelő folyadékfogyasztásra kell figyelni. Telente amúgy is kevesebbet isznak az emberek, de napi két litert ilyenkor is be kell vinni a szervezetbe, legyen szó vízről, teáról, vagy akár levesekről.

Az ünnepek utáni túlevések „ellenszereként” csalánteakúrát, de mindenképpen kevesebb édességet javasol. A vitaminbevitelre is oda kell figyelni, C-vitamin és D-vitamin mellett ajánlott a magnézium, kalcium, de vannak, akik a Covid–19 ellen a cinkre esküsznek.

– A koronavírus-betegségen túllévőknek azt tanácsolom, hogy felgyógyulásuk után négy-hat hétig abszolút semmilyen sportolási tevékenységet ne végezzenek. Ezzel elkerülhetik a gyógyulás után megjelenhető szövődményeket, például a szívmegbetegedéseket – mondta Scherer Tamás. Ismertette, hogy a járvány a sportolók munkájára is hatással volt. A 2020-as évben voltak, akik kevesebbet tudtak edzésre járni, előfordult, hogy otthon dolgoztak, és online tartották edzőikkel a kapcsolatot. Emiatt nem mindig lehetett figyelemmel követni, hogy minden egyes gyakorlatot megfelelően hajtanak-e végre.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában