borünnep

2021.01.22. 07:00

Harmincegyedik lett volna, de elmaradt a Vince-napi borünnep

Idén lett volna a harmincegyedik Vince-napi borünnep, amit immár hagyományosan az Istifán gödrei pincesoron tartottak volna meg a kistermelők.

Mauthner Ilona

20200125 Szombaton SZekszádon az Istifán gödrei pincesoron tartották a Vince-napi borünnepet a Dicenty Dezső Kertbarát Kör tagjai. Közel százan gyűltek össze Kiss Albert fotója Tolnai Népújság

Forrás: MW-archívum

Fotó: Kiss Albert

Idén sajnos a veszélyhelyzet miatt ez elmaradt, de Ferenc Vilmos, a kertbarát kör elnöke elmondta, természetesen a vesszőket megvizsgálták, ebből megállapították, eddig nem érte kár a szőlőt a szekszárdi borvidéken. A vesszőt majd később vízbe rakva lehet hajtatni, és a kihajtott rügyekből megjósolható, milyen termés várható.

Ferenc Vilmos elmondta, eddig még soha nem volt arra példa, hogy elmaradt volna akár egy Vince-napi rendezvény is, melyen nem csak a vesszőket vizsgálják meg, hanem ez összekapcsolódik a kékfrankos ünnepével is.

Hagyományosan ilyenkor értékelik az elmúlt évet. Immár huszadik alkalommal ezt dr. Kozma Pál, a pécsi egyetemhez tartozó Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója vállalta fel. Idén is elkészítette az értékelését, még akkor is, ha azt nyilvánosan, ünnepség keretében nem tudta megosztani a kertbarát kör tagjaival. A szakember elmondta, a tavalyi év rendkívüli volt, tele szélsőségekkel. A tavasz eleje száraz, majd a május csapadékos volt, a nyár pedig forró. A szőlő virágzása elhúzódott, júliusban ismét aszálytól tartottak a szőlősgazdák, augusztus végére pedig felgyorsult a szőlő érése. Sok múlt azon, ki, mikor szedte le a termést. Ennek ellenére és a gazdák hozzáértésének köszönhetően kiváló évjáratú borok vannak a hordókban.

Ferenc Vilmos elmondta, az elmúlt egy hónapban végigjárta az ország borvidékeit és mindenhol azt tapasztalta, hogy jók lettek a borok.

Ami pedig az idei évet illeti, eddig nincs miért aggódni. Legfeljebb attól lehet tartani, hogy a viszonylag enyhe napok után – csak három napig volt eddig fagyos a hajnal, amikor mínusz 10 fok körüli hideget mértek – februárban nehogy megmutassa magát az igazi tél, ugyanis Vince-nap után már hamarosan megkezdődik a szőlővesszőkben a nedvkeringés, és egy erős fagy nagy kárt tudna akkor okozni.

Ferenc Vilmos szerint az idei év a 2018-asra hasonlít, de akkor az enyhe január után mínusz 15 fokot mértek a szekszárdi borvidék több pontján is, és akkor a fagykár már jelentősebb volt.

A kertbarát körhöz érkező jelzések szerint a kisebb termelőknek nagyon hiányzik a közös együttlét, a tapasztalataik megosztása, hiszen már novemberben sem tudták megtartani a Márton-napot, mondta Ferenc Vilmos. Terveik szerint a március végi metszési bemutatón már együtt lehet a társaság.

Borítóképen: Vesszővizsgálat tavaly ilyenkor, balra Ferenc Vilmos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában