klímavédelem

2021.01.19. 10:30

Jövőkép, energetika és klímavédelem Tamásiban

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Az önkormányzat újra felhívta a figyelmet a klímastratégia fontosságára, amely a város hivatalos honlapjáról is elérhető. Abban szerepel többek között, hogy Tamási jövőképében kiemelt hangsúlyt kap a fejlett vidéki élet, a helyben előállított mezőgazdasági alapanyagok helyben feldolgozása, piaci értékesítése, a biotermelés és ökogazdálkodás támogatása. Fontos eleme a jövőképnek a háztartások további energiahatékony fejlesztése, de ugyanúgy az ipari üzemeké és gazdasági vállalkozásoké is. Mindezt célzottan támogatják, külön odafigyelve a sérülékenyebb társadalmi csoportokra, illetve a kis- és középvállakozásokra.

A városi jövőkép szerves részét képezi a környezettudatos oktatás és közművelődési lehetőségek fejlesztése. A szélesebb lakossági és gazdasági szereplőket is bevonó szemléletformálás, gyakorlati tudásátadás és annak alkalmazásának ösztönzése. Tamásiban emellett egyik alapvető feladat a lakásállomány minőségi megújítása, mivel az itt jellemző energiahasználat fokozott üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményez. Ezért törekednek a városi lakásállomány energetikai hatékonyságának érdemi javítására, például a hőszigetelésre vagy az elavult, energiapazarló háztartási gépek cseréjére. A városnak komoly potenciálja van a geotermikus és napenergia hasznosítása, a biomassza energetikai felhasználása terén, s ezeket egyre jobban kihasználják.

A közösségi közlekedés szerepének növelése is alapvetően elősegíti az üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentését. Ennek érdekében például a a közösségi közlekedés lakossági, munkavállalási szükségletekkel kapcsolatos menetrendjeinek módosítása, összehangolása, és az eszközpark megújítása is megfogalmazódott intézkedésként.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában