Harmincöt éve szolgálatban

2021.01.31. 16:00

Jubileumi jutalomban részesült dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, harmincöt év szolgálati viszony elismeréseként jubileumi jutalomban részesítette dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredest, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját. A jubileumi jutalom átadása kapcsán visszatekintettünk az ezredes életútjára, és a jövőbeni terveiről is faggattuk.

Munkatársunktól

Fotó: Beküldött kép

Már gyerekként komoly érdeklődést mutatott a katonai pálya iránt Balázs Gábor. A nagybátyjának köszönhetően már nyolcévesen gyakori látogatója volt az egyik honvédlaktanyának. Többen is rendszerint „Őrnagy Úr” megszólítással köszöntötték a makói születésű ifjút.

A szilárd elképzelésnek hála egy sikeres felvételi eljárást követően 1985-ben Szegeden, a Damjanich János Honvéd Kollégiumban folytatta tanulmányait. A részben katonai keretek között zajlott oktatás szigorú szabályok betartására sarkallta a növendéket. A hétvégi eltávozások tanulmányi eredményekhez voltak kötve. A gépjárműtechnika irányába is fogékony diák valamennyi hétvégét a kollégiumon kívül tölthette.

Egyik meghatározó mentorára, Gazsi György alezredes honvéd parancsnokra a mai napig meleg szívvel gondol vissza az akkor tizenévesen repülőgép-pilóta álmokat kergető fiatal. Az élet azonban másik irányba terelte a zöld ruhás végzős növendéket. A katonai pályát folytatva Szentendrén a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán kezdte meg a felsőfokú tanulmányait, melyet megszakítva szülővárosába költözött vissza.

1990-ben újabb hat hónap következett Makón, az egyik közlekedési vállalat autószerelőjeként. Későbbi pályája során az itt megszerzett tapasztalatot is kamatoztathatta.

Tizennégy évesen elkerült a szülői házból, és az otthonról hozott fegyelmezettség és a rend szeretete a fegyveres szervnél töltött szolgálat során szilárdult meg.

A vezetői ambíciókkal teli fiatal egy újabb lépésre szánta el magát, amikor Újszent­ivánon folytatta továbbszolgálós katonai pályáját. Majd valamivel később, 1991-től az újszentiváni lokátoros század gépjárműszolgálat-vezetőjeként vette kezdetét a szakmai pályája.

A Csongrád Megyei Polgári Védelmi Parancsnokság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport előadójaként 1997-től már szaporodtak a szervezést igénylő feladatai. Két beosztottjával együtt tizenhat település lakosságvédelmi felkészítésével kapcsolatos feladatokat látott el. A Hódmezővásárhelyi Körzeti Parancsnokság Makói Kirendeltségén 1998-tól megbízott kirendeltségvezetőként ívelt felfelé vezetői pályája. Ott már több mint harminc települést számlált a kirendeltség illetékességi területe.

A polgári végzettségeit bővítendő a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola diplomáját 2000-ben vehette a kezébe. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megelőzési Osztály főelőadójaként 2000-től, kiemelt főelőadójaként 2002-től, majd 2004-től már kirendeltségvezetőjeként gyarapíthatta a vezetői beosztásban szerzett tapasztalatait. Szakmai tudásának, továbbá a nagybetűs életre történő felkészültségének jelentős hányadát korábbi patronálójának, Korondi Csaba polgári védelmi ezredesnek is köszönheti. A Védelmi Igazgatásért Emlékérem ezüst fokozatában részesült 2005-ben, a 2006-os tiszai árvízi védekezés idején tanúsított szolgálatáért pedig a vízügyért felelős minisztertől Árvízvédelemért ezüst fokozatot kapott, amely a mai napig a legnagyobb büszkeséggel tölti el.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Veszélyhelyzet-kezelési Osztály megbízott vezetője 2008-tól, 2011-ben az Igazgatóság igazgatóhelyettese, 2012-től pedig a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője lett.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomájával érkezett 2013-ban Tolna megyébe, mint a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Dr. Balázs Gábor 2014-től a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójaként vezeti a megyei illetékességű szervezetet. Pintér Sándor belügyminiszter 2015-ben ezredessé léptette elő, 2017-ben pedig az 1848–49-es forradalom és szabadságharc nemzeti ünnepén tűzoltósági tanácsosi címet adományozott neki.

Sokat tanult, és szerencsés embernek vallja magát

Dr. Balázs Gábor igazgató szerencsés embernek vallja magát. Büszke arra, hogy szakmai pályája során olyan munkatársai voltak és vannak is, akiktől emberséget és türelmet tanult. A köz szolgálata során fontos érték számára a becsület, a tisztesség és a jó szándék. Szakmai ismereteit folyamatosan fejleszti, így 2018-ban környezetvédelmi szakjogász végzettséget szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. Az otthonról, a katonai pályáról és a mentoroktól hozott szemlélet és látásmód nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az igazgató elégedetten tekinthessen vissza a szakmai életútjára. Dr. Balázs Gábor a jövőre nézve célként fogalmazta meg, hogy a Paks II. Atomerőmű termelési eredményeit a Tolna megyei igazgatói székből szeretné látni, azaz jelenlegi munkáját mindenképpen örömmel folytatná.

Borítókép: Dr. Balázs Gábor a dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagytól kapott jubileumi plakettel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában