járványhelyzet

2021.01.25. 20:00

Kicsi sziget, nagyobb ország, nem válogatott a koronavírus

Az óceáni szigeteken is van járvány. Van, ahol komoly eredményeket értek el a koronavírus elleni küzdelemben. Akad azonban olyan hely, ahol a vakcina még a láthatáron sincs.

Szeri Árpád

Fotó: Székely Zoltán

Egy év elteltével ismét megkérdeztünk a világ különböző országaiban élő, Tolna megyéből elszármazott személyeket arról, hogy a járvány mennyire erős jelenlegi hazájukban? Javult-e a helyzet közel tizenkét hónap elteltével? A válaszok alapján úgy tűnik, vannak bizakodásra okot adó változások.

– A járványt továbbra is kimagaslóan kontrollálja a kormány – mondja az Egyesült Arab Emírségekbeli Ras al-Khaimahban élő Kujáni Yvett, egykori szekszárdi lakos. – Az országban tavaly májustól már megszűnt a teljes lezárás. A lépcsőzetes és szisztematikus feloldásoknak köszönhetően idén januártól már az iskolák is teljesen „normális” üzemmódban működnek.

– Az eddigi szigorú intézkedések meghozták az eredményt. A tavalyi esztendőt tekintve 762 elhunytról tudunk, a fertőzöttek száma 230 ezer volt. Tegyük hozzá, hogy ezt közel 24 millió tesztből mutatták ki. (Magyarország és az Emírségek nagyjából hasonló lélekszámmal rendelkeznek). Fenntartották továbbra is a kötelező maszkviselést, nincs ellenkezés, és zajlik a testhőmérés minden nyilvános helyen. A gyülekezést tíz főben maximálták, nincs koncert, ugyanakkor a mecsetek és az éttermek már nyitva vannak. Minden kormányzati dolgozót kötelezően havonta tesztelnek, az iskolákban ugyanez vár kéthetente minden tizenkét év feletti gyermekre.

– Az oltásokat itt már tavaly októberben megkezdték. A Sinopharm kínai vakcinájából már több mint 1,9 millió dózist adtak be, elsősorban kormánytisztviselők és egészségügyi dolgozók, valamint a fizikai munkások kaptak belőle. Ez utóbbi csoport csaknem kötelező jelleggel. Emellett már elérhető a Pfizer és a Moderna vakcinája is, bárki szabadon választhat a kettő között. Míg azonban a kínai oltást regisztráció és előzetes bejelentkezés nélkül beadathatja magának bárki, addig a Pfizer vakcinájáért egy alkalmazáson keresztül kell regisztrálni, a besorolás pedig szigorú oltási terv szerint halad.

Az Egyesült Államokhoz tartozó Csendes-óceáni szigeten élő, szintén Szekszárdról származó Székely Zoltán szerint Guamon is szedi áldozatait a járvány. Eddig hétezer-ötszáz megbetegedést jelentettek. Ez a lakosságnak mintegy négy százaléka. A koronavírus miatt százhuszonnyolc haláleset történt. Jelenleg százharmincheten vannak elkülönítve fertőzés miatt.

– A járvány terjedése mindazonáltal csökkent, és az iskolákat kellő elővigyázatosság mellett, a biztonsági szabályok betartásával újból megnyitották a diákok előtt. A tantermeket a legtöbb helyen át kellett alakítani, hogy a tanulók közötti távolság tartható legyen. Az egyetem kivétel. Itt pár napja kezdődött a tavaszi szemeszter, ami továbbra is teljesen online zajlik. A helyzet további javulása esetén lassan lehetővé válik a hallgatók fokozatos visszatérése az egyetemi campusra. Az egyetemi sportcsarnok a hét közepén két napon át az egész sziget veszélyeztetett lakosságának rendelkezésére állt, ugyanis itt zajlott az oltás.

– Roatán egy kis sziget, tehát valamivel szigorúbb minden, mint a kontinensen – mondja a Hondurashoz tartozó Atlanti-óceáni szigeten élő Weisz Ágnes, egykori paksi lakos. – Ha itt valaki megbetegszik, akkor nagy a baj a kórház és megfelelő orvosi segítség teljes hiánya miatt. Ezért sokáig volt teljes kijárási tilalom, se ki, élelmiszert is csak rendelésre szállítottak. Méghozzá azon hivatalos kalkuláció alapján, ami azt mutatta, hogy hányan élnek egyazon háztartásban. Ez alapján csak annyi terméket lehetett vásárolni, amennyi reális igénynek számított.

– Ezek után jött az enyhítés és talán mondanom sem kell, kisvártatva vele együtt a járvány még erősebb hulláma. Sátrakat húztak fel mobilkórházak gyanánt, a sziget újabb egy hónapig zárva tartott. A munkámnak köszönhetően nekem enyhítésben volt részem, mehettem sok helyre, de eléggé néptelen volt minden.

– Most tart a maszkviselési kötelezettség, reggel hattól este nyolcig lehet csak az utcán, illetve bárhol máshol tartózkodni. Az éttermek, bárok nyitva tartanak, ezekre a helyekre, csakúgy, mint a boltokba, testhőmérséklet-mérés, kézmosás után lehet belépni. Vakcina még nincs, de ide egy darabig még nem is fog eljutni, hiszen ez itt a harmadik világ.

– Nekem ez a helyzet őszintén szólva nem igazán tragikus, mert tizenhét éves korom óta dolgozom, időnként hajnali négy­ órakor kelek... Együtt lehetek a hat hónapos kisfiammal, így én minden percért hálás vagyok, amit vele tölthetek. Most jutottam el oda, hogy a rengeteg munka miatt korábban félretett könyveket elolvassam. Természetesen anyagilag hatalmas kiesést kell elszenvednünk, de alkalmazkodunk a helyzethez, tanulunk belőle, és hálásak vagyunk azért, amink van.

Boldog hely, a legtöbb ember már maszkot sem visel

– Az országban már tavaly márciusban, a járvány kezdeti stádiumában egy hónap teljes karantént rendeltek el – mondja új-zélandi Hamiltonban élő, szekszárdi származású Kubina Krisztina. – A „go early, go hard”, nagyjából „cselekedj idejekorán, vedd komolyan” felszólítást mindenki megfogadta. A megbetegedések száma más országokkal szemben itt igen csekélynek bizonyult.

– A határok természetesen zárva voltak, és most is szigorításokkal lehet csak bejutni Új-Zélandra. Akadhatnak ugyanis, akik betegen érkeznek. Minden érkezőt két hét karanténra köteleznek, erre a célra kijelölt hoteleket biztosítanak. Itt, Hamiltonban egyetlen megbetegedésről sem hallottam, igaz, attól még lehetett, de nagyon csekély létszámban. Ezért itt nincsenek más szigorítások, az életünk a megszokott mederben zajlik. A legtöbb ember már maszkot sem visel. Vakcina még nem áll rendelkezésre, március előtt biztos, hogy nem is lesz, ezért az oltások valószínűleg áprilisban kezdődnek.

Borítóképünk: Guami oltópont. A felirat magyarul: nincs maszk, nincs belépés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában