Még nincs vége a pandémiának, de jó hír, hogy van kiút belőle

Az új évben is folytatódik dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos járványnaplója. Olvasóink megszokták, hogy a doktornő személyes élményeit osztja meg. Egyúttal mindenkit arra biztat, éljen a védőoltás lehetőségével.

Mauthner Ilona

2020117 Bátaszék dr. Kovács Klára, bátaszéki háziorvos, aki több hete Covid-naplót vezet. Praxisa alatt megforduló Covidos tapasztalatait és benyomásait írja le a Tolna Megyei Hírlapon és a TEOL oldalán. Portré Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Az érzelmi emlékezetemben kitartóan keresgettem, de még hasonló érzésre sem leltem, mint ami ezen a Covid-karácsonyon eltöltött, írta naplójában dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos.

– A nyugalomra, szeretetre, örömre kiéhezve vágytam az ünnepi fények helyett egy meghitt, bensőséges, intim ünnepre. Advent harmadik vasárnapján, rövid ideig úgy éreztem, hogy ezen a karácsonyon a „nesze sánta, itt egy púp” helyzet következik az életemben. Szeptemberben volt egy éve, hogy édesanyámnál előrehaladt daganatos betegséget diagnosztizáltak. December közepétől súlyos beteg volt. Édesanyám szenvedésének enyhítése és a testi gyengeség elviselhetővé tétele volt az elmúlt hetek nagy feladata. Megpróbáltam gyermekeként és orvosként is helytállni. A sors úgy hozta, hogy a betegsége végkifejlete hasonló volt, mint a koronavírus-fertőzésben szenvedőké. A végére nem volt légző felülete, ahol oxigénhez jutott volna. Nem kívánom senkinek. A fulladás nem „szép halál”.

Az ünnep előtti tragikus járványesemények része, hogy elvesztettük László János középiskolai tanár urat. Tanárnak és embernek is kiváló volt. A városi példaképek közé való. Nemzedékeket tanított meg az irodalom szeretetére. János bácsi sokunknak örökre hiányozni fog. Még élhetett és alkothatott volna, ha nincs a koronavírus. Nyugodjon békében!

Miközben hétről hétre leírom, hogy „nyugodjon békében”, mindig arra gondolok, hogy sajnos nincs még vége a járványnak. Védőöltözetben végeztem a halottszemlét több idős koronavírusra pozitív és számtalan alapbetegségben szenvedő elhunyton. Ők akkor is Covid-halottak, ha egyébként több halálra vezető betegségük is volt. A vírus előrehozta a halál időpontját, tehát Covid-halottak.

Az új esetek számának a csökkenése érezhető. Bátaszéken is a második hullám leszálló ágán vagyunk. Ugyanakkor a Covid után kialakult színes, elhúzódó tünetegyüttes miatt mind több teher hárul ránk. Öt olyan páciens is előkerült, aki az akut szakban nem kért segítséget, de az elhúzódó mellkasi fájdalom és szapora szívverés miatt most rendszeresen jönnek a rendelésre. Alvászavar és fejfájás, hasi panaszok gyakori kísérő tünet.

Aggodalomra ad okot, hogy a Covid óta a hirtelen szívhalál gyakorisága megnövekedett. A követéses vizsgálatok szerint sok betegen szívizomgyulladás zajlik annak minden kockázatával. A fizikai terhelés és sport hónapokig tartó elkerülését javasoljuk. Többnyire ez nem okoz nehézséget, mert amúgy is jellemző az elhúzódó fáradékonyság és gyengeség. Mindenkinek követjük az állapotát, és azzal biztatjuk, hogy a tudomásunk szerint 3–6 hónap alatt elmúlnak a panaszaik. Ilyen hosszú a lábadozás.

Jó hír, hogy van kiút: a védőoltás. Nekünk, háziorvosoknak a jövő hétre ígérték, huszonegy nap múlva lesz a második oltás. Egy jó hónap múlva leszünk csak védettek. Az oltáskérdés egyszerű. Addig tart a járvány, amíg a népesség 60-70 százaléka be nem lesz oltva. Akinek elege van a korlátozásokból, az a védőoltás felvételével tehet ellene. Őszintén remélem, hogy csak az a gondunk, hogy még nincs elég oltás.

Az oltások körüli legendák a chip beültetésről csak a fantasztikus történeteken nevelkedő elme szüleményei. Azok találják ki, akik túlgondolják a saját szerepüket a világban. Egyébként több chipről csivitelőt megkérdeztem, hogy tudja-e, mi a chip? A kutyában van – volt a jellemző válasz. Igaz, plusz a bankkártyákban. A chip egy miniatűr áramköri lap, fém hurokkal körülvéve, ami az antennája. Közvetlen közelről elektromágneses jelre visszaküld egy jelet, ami egy számsor. Olyan közelről, ahonnan még a fogkő is látszik. A számsor csak azonosításra alkalmas, még a kutya életét sem befolyásolja, azaz „a kutyát sem érdekli.”

A rendelői történetek egyike, hogy miután a fizikális vizsgálattal végeztem, a páciens könny­be lábadt szemmel mesélte, hogy kilenc hónapja nem látta a Felvidéken élő unokáját a járvány miatt, és ez nagyon megviseli. Biztattam, hogy amint az átoltottság előrehalad, folyamatosan szabadabb lesz az élet. Megkérdeztem tőle, hogy regisztrált-e már? „Olyan sok rosszat mondanak az oltásról, hogy még gondolkodom rajta”.

Ebben a helyzetben több az álhír, mint valaha. Nem ezt kell meghallani. Javaslom, hogy olyan szakember véleményére hallgasson, aki ért a dologhoz. Olyanra, aki tanult virológiát és epidemiológiát. A szakavatott vélemények mind az oltás mellett szólnak. Fogadjuk el, hogy mindenki érti a szakmáját. Ha segítene a járvány megállításán, akkor én száz oltást is bevállalnék, a tiedet is, de sajnos ez nem jelentene megoldást, mindenkinek a saját oltását kell felvennie! Az oltás fejlesztése – az álhírekkel ellentétben – nincs elsietve. Tizennyolc éve folyik a munka, az utolsó vizsgálati fázisba húztak bele, mert az idő nem nekünk dolgozik, hanem a vírusnak.

Az oltás egy csodafegyver, éljünk vele ebben a harcban

Nem tudom megérteni, hogy hogyan jutottunk el a bizalomvesztés azon szintjéig, hogy ingyen kapunk egy védőoltást, amivel megelőzhető egy gyötrő és súlyos, akár halálos betegség, és ennek beadatásán egyeseknek gondolkodni kell. Örülni kellene, hogy járványügyi okból a koronavírus elleni oltás ingyenes az egész világon. Attól, hogy ingyen van, nem gagyi a tartalom. Sajnos még mindig világjárvány van, és ha nem oltunk, lesz még harmadik hullám is.

A fiatalokat talán motiválja, hogy az oltási igazolás bemutatása beléptetési követelmény lehet a nagy rendezvényeken, vagy a repülőjáratokra, különböző országokba. Jó gondolat, hogy érdekeltté tesszük őket. Arra is érdemes gondolni, hogy a nagyik jelentős része a nyugdíjából az unokáknak apanázst biztosít. Szóval, ha nincs nagyi, nincs nyugdíj, nincs apanázs. Egyébként az idősek iránti tisztelet jele lenne, ha a fiatalabb generációk felvennék az oltást. Kérve kérek mindenkit, tegyen így! Az oltás egy csodafegyver, vele győzhető le a koronavírus.

Borítóképünk: dr. Kovács Klára mindenkit arra buzdít, hogy éljen az ingyenes védőoltás lehetőségével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában