fedél nélkül

2021.01.22. 14:00

Megtelt a hajléktalanszálló és a melegedő a nagy hidegben

Megtelt a hajléktalanszálló a hét első felében Szekszárdon, és Dombóváron éjszakára is megnyitották a melegedőt, amikor a nagy hidegre tekintettel úgynevezett vörös kódot adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Pakson is jobban odafigyeltek a fedél nélkül élőkre, meleg élelmet és ruhát vittek nekik.

Mauthner Ilona

Közös adventi „Szeretetebéd” a Városházán. Református Egyház Kecskeméti Zsidó Hitközség Református Nőszövetség közreműködésével. Ebéd: bográcsgulyás Ebédet hozza: Református Konviktus (Alapanyag biztosításban részt vesz: Jégszilánk Kft.) Ebédosztásban részt vesz: Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester.

Fotó: MW-archívum

November 1-től téli üzemmódban fogadják és látják el a hajléktalanokat Szekszárdon. A megyében egyébként csak itt van arra lehetőség, hogy éjszakára is befogadják a fedél nélkülieket. Pakson és Dombóváron csak nappali melegedők vannak, ahol főtt ételt kapnak, tévét nézhetnek, fürödhetnek és moshatnak is a rászorulók. A vasárnap délben kiadott vörös kód kedd délig volt életben, ez idő alatt a nagy hidegben különleges intézkedéseket hoztak az emberi élet védelmében.

A szekszárdi hajléktalanszállón éjszakára a nappali melegedőt is berendezték szállásnak, mondta Szűcs László intézményvezető. Mindenkire nagyobb figyelem jutott. Természetesen így is voltak, akik nem vették igénybe a szállón való tartózkodást, hiszen senkit nem lehet kényszeríteni arra, hogy bemenjen, aki viszont jelentkezett, annak biztosítottak szállást.

Nem mindenki veszi igénybe a szállást Fotók: MW-archívum

Dombóváron négy évvel ezelőtt még működött az éjjeli menedék, de mára reggel 8 és este 6 óra között fogadják csak a rászorulókat, a vörös kód alatt viszont éjszakára is ott tartózkodhattak a rászorulók. Többen éltek is ezzel a lehetőséggel. A melegedőben népkonyha is üzemel munkanapokon, így meleg ebéd mindenkinek jár, hétvégeken viszont csak meleg tea és zsíros kenyér. Szűcs Ádám, az intézmény koordinátora, szociális munkás elmondta, száj­maszkban és kézfertőtlenítés után lehet csak bemenni az épületbe. A dolgozók pedig gumikesztyűben, szájmaszkban vannak. Aki bejön hozzájuk, az fürödni, mosni is tud, illetve az egészségügyi ellátások igénybevételében is tudnak neki segíteni.

Meleg ruhát, élelmiszert vittek

Pakson évek óta nincs szálló, csak melegedő van, ahová napközben térnek be a hajlék nélkül élők. Szájmaszk, kézfertőtlenítés itt is elvárás, amit biztosítanak a rászorulóknak. Jelenleg négy-öt fő van a melegedőben, mely egész évben nyitva van. Ebédet ugyan nem biztosítanak, de a paksiak adományából naponta jut étel a rászorulóknak, zsíros kenyér és meleg tea pedig mindenkinek. A nagy hidegben fokozottan figyeltek a szabadban élőkre, naponta végigjárták ezeket a helyeket, mondta Borbás László, a kistérségi szociális központ igazgatója. Élelmiszert, meleg ruhát, takarót vittek mindenkinek, napközben pedig hívták őket a melegedőbe.

Borítókép: A szállókon, melegedőkben tisztálkodási, mosási lehetőség is van, és meleg ételhez is juthatnak a hajléktalanok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában