egységes koncepció

2021.01.11. 07:00

Megújult a katolikus iskola, a diákok tetszését már elnyerte

Bő egy év alatt készült el a Szent József Iskolaközpont felújítása, közel hétszázmillió forintból. A megyeszékhely központjában lévő intézmény január 8-án kitártra kapuit minden érdeklődőnek.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A Szent József Iskolaközpontba járó tanulók közel háromhetes téli szünet után mehettek újra iskolába, nekik is elkezdődött a tanítás, de most egy felújított épület nyitotta meg a kapuit jelenlegi és leendő diákjai előtt. A felső tagozatosok is örömmel vették birtokba a felújított épületszárnyat, régi osztálytermeiket, amelyekben az esztétikum és a praktikum ötvöződik a legmodernebb technikával, tájékoztatta lapunkat Tövisháti Lilla, az intézmény pedagógusa.

– Az iskola 14 hónappal ezelőtt megkezdett felújítását részben európai uniós források tették lehetővé, melyet a Pécsi Egyházmegye saját forrásokból egészített ki. A teljes beruházás meghaladta a hétszázmillió forintot. Az építészeti, gépészeti, valamint erős- és gyengeáramú rendszerek teljes felújítása mellett, az épület hetvennyolc fő befogadására alkalmas új konyhával és étteremmel bővült.

A korszerűsítés során az akadálymentesítés szempontjai érvényesültek. Sor került a belső ajtók, burkolatok, korlátok, az elektromos vezetékek, fűtőtestek teljes cseréjére. Megújultak a mellékhelyiségek és más vizes berendezések, a wifi és a számítógépes hálózat. A tanulók és a pedagógusok által használatos valamennyi bútor, konyhai felszerelés, és oktatási eszköz teljes cseréjére is megtörtént – mondta Tövisháti Lilla.

A január 8-i nyílt napon, a szüleikkel érkező nagycsoportos óvodások tágra nyílt szemekkel nézték leendő iskolájukat. Minden tantermet interaktív táblával szereltek fel (ezek közül négy androidos tábla), az új informatika terem vadonatúj gépei a szemkímélő monitorokkal nem csak a fiúkat nyűgözték le.

A tankonyha más, mint az óvodai csoportszobában található babakonyha, itt valódi ételek készülhetnek majd az életvitel órákon. A könyvtárban valódi olvasókuckó fogadja a látogatókat, ahol mesehallgatás közben kényelmes babzsákfotelekben pihenhetnek a kisiskolások.

Színes, vidám, esztétikus

Az általános iskolákban ma még ritka természettudományos labor inkább a szülők figyelmét ragadta meg, bár az apróságok is elcsodálkoztak a biztonsági zuhanyzóval felszerelt termen. A kooperatív oktatásra berendezett tanterem, amely a művészeti nevelésnek (dráma, énekkar) is ideális helyszíne, különleges formáival, színeivel ragadta meg a látogatók fantáziáját.

Az egész épületet egységes koncepció szerint rendezték be: színes, vidám, esztétikus, tiszta, rendezett. Jellemzi mindez az új ebédlőt, a közösségi tereket, az új bútorokkal berendezett osztálytermeket, a folyosókat éppúgy, mint az ott található öltözőszekrényeket.

Az érdeklődő gyerekeknek az iskolabejárás után a tanítónők udvari játékot szerveztek, kapcsolatépítő játékokat játszottak koordinációs ernyővel, majd a nagycsoportosok örömmel vették birtokba az új játszóteret. Öröm volt látni szemükben a meglepettséget, vidámságot, mindent ki akartak próbálni, a csúszdát, a felsősök edzőgépeit, a mászókát és a sportudvart.

Borítóképünk: közösségépítő játékban is részt vettek a leendő elsősök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában