járványhelyzet

2021.01.13. 07:00

Online is lehet, de nehezebb zenét tanulni

A tanítás a zeneórákon sokkal nehezebb most, hiszen a videókban a zenei megformálást, hangszínbeli különbségeket nem hallják meg. Olyan tanuló is van, aki kötelező zongoraórára jár, és nem áll hangszer a rendelkezésére. Ehhez hasonló problémákkal küzdenek a zeneiskolákban.

Kalmár Klaudia

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint minden intézményre, a zeneiskolákra is ugyanazok a járványügyi szabályok vonatkoznak, így tizennégy éves korig hagyományos módon zajlik a zeneoktatás, a középiskolásoknak pedig online módon történik mind a szolfézs, mind a hangszeres tanulás.

Szekszárdon a Liszt Ferenc Zeneiskolában a szülőknek lehetőségük van kérni, ha azt szeretnék, hogy a gyermekük a hangszeres és a szolfézsórán online vegyen részt, hiszen az iskolában a szolfézsórákon nem szabad énekelni. A kamarazene-órák megtartására is csak nagyobb teremben van lehetőség. Ágostonné Béres Kornélia tagintézmény-vezető szerint a tanítás sokkal nehezebb így, hiszen van olyan tanuló, aki kötelező zongoraórára jár, és nem áll hangszer a rendelkezésére.

A tolnai Fusz János Zeneiskolában jelenleg kórus- és zenekari próba nem tartható. A hangszeres órákon egyedül tartózkodnak a zenetanárral a tanteremben a növendékek. Fúvós hangszereknél nem lehet maszkban játszani, de gitár-, zongora-, illetve szolfézsórán viselhetnek maszkot a zenét tanulók.

Máténé Hepp Andrea, tolnai tagintézmény-vezető szerint az online órák a tanulók zenei készségeinek szinten tartására jók. A videóhívás nem adja vissza azt a hangminőséget, amit egy hagyományos órán hallanak. Akik digitális oktatásban részesülnek, nem kezdők. Nekik nem nehezebb a zenélés, inkább az együtt töltött minőségi időt hiányolják. Velük lehet igazán a zene kifejezésével, előadásmódjával foglalkozni.

Személyre szabott művészeti oktatás

Pakson a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskolában a művészetoktatás nagyon személyre szabott. Közvetlen, bensőséges kapcsolat alakul ki a tanár és a növendék között, ezért nagyon fontos a személyes kontaktus. A középiskolás korosztály számára online formában szervezik az oktatást.

Ezek a gyermekek már többnyire haladók, és ezért nem okoz túl nagy nehézséget számukra a tananyag önálló feldolgozása.

A digitális eszközök természetesen nem képesek tökéletesen közvetíteni a hangot, de nagyobb gond, hogy nehézkes a tanár és növendék közti interakció. Simon Péter intézményvezető kollégáival együtt nagyon várja már a járványhelyzet végét.

Az elmúlt tanév második félévében és az idei tanévben sem tudták megtartani hagyományos rendezvényeiket: hangversenyeket, óvodásoknak szánt bemutatókat. Az iskola közösségi oldalán osztják meg a videókat, s a képzőművészek is online kiállításon mutatják be alkotásaikat.

Borítóképünk: Színé Köntös Hedvig tavasszal online tanított

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában