határozat

2021.01.18. 12:13

Potápi: az Európai Bizottság hátat fordított a nemzeti közösségeknek

Szeri Árpád

Nincs jogszabály­alkotási felhatalmazása a nemzeti kisebbségek védelmének ügyében – hozta meg döntését az Európai Bizottság. Történt ez annak ellenére, hogy a polgári kezdeményezés tavaly év végén kétharmados többséggel elnyerte az Európai Parlament hivatalos jóváhagyását.

Potápi Árpád János megdöbbentőnek és elszomorítónak tartja a határozatot.

– Miközben a migrációs kérdéseket, a bevándorlók jogait a legégetőbb ügyek között kezeli az EU, addig semmibe veszi annak az 50 millió embernek, egy nagyobb európai ország lakosságát kitevő közösségnek a helyzetét, akik évszázadok óta Európában élnek – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

– Nekünk, magyaroknak, akik száz éve széttagoltan élünk a Kárpát-medencében és a nagyvilágon, ez a döntés még inkább fájó, hisz ezzel a határon túli magyar közösségeknek is hátat fordított az Európai Bizottság. Olyan nemzetiségi közösségeket hagyott magára, melyek már évszázadok óta itt élnek és szerves alkotói az európai civilizációnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában