a víztől távol

2021.01.20. 16:20

Szántóföldön telelnek a bütykös hattyúk

Szeri Árpád

2021.01.11 Bogyiszló Bogyiszlón a Repce földön telelnek ki már hetek óta a hattyúk. Fotó Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az M9 autóút mellett, az M6 autópálya-felhajtó közelében, Szekszárd és Bogyiszló között egy káposztarepce-táblán mintegy ötven-száz hattyú telepedett meg, és csipegeti a növényt. Úgy tűnik, tartósan ezen a részen akarnak telelni, már legalább egy hónapja ott vannak. Mindez azért érdekes, mert a hattyúkat általában vízen, vízparton képzeljük el, itt pedig nincs a közvetlen közelben víz. Legközelebb a Sió-csatorna van, légvonalban körülbelül másfél, a Bogyiszlói-holtág pedig mintegy két kilométerre.

Viselkedésükről Tóth István Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szekszárdi csoportjának elnöke elmondta, bütykös- hattyú-állományunk nem követi a gólyákat. Azaz, a hosszú nyakú réceféle, legalábbis nálunk, az ősz beköszöntével nem kel vándorútra a déli, melegebb vidékek felé, hanem itt marad és áttelel. A szántóföldi területen nyilván azért gyülekeznek, mert itt találnak kellő mennyiségű táplálékot, a repcetáblán vélhetően a betakarításkor elhullott magvakat kutatják és csipegetik fel.

Borítókép: Bütykös hattyúk Bogyiszló közelében, az M9 mellett. Szívesen legelnek a szárazföldön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában